Щеплення рятує життя!

Україна, як і решта світу, зіткнулась зі збільшенням захворюваності на COVID-19. У серпні Міністерство охорони здоров’я зареєструвало 26 тисяч випадків хвороби, тоді як у червні МОЗ зареєстрували 2300 нових випадків захворювання, у липні – 11 500 тисяч. Збільшення кількості випадків викликане новим субваріантом COVID-19 Omicron – FLiRT.

Війна, скупчення людей, підвищений ризик отримати травму/поранення – все це збільшує можливість інфікуватись та є додатковою причиною в умовах війни, масового переміщення і скупчення людей для розповсюдження інфекцій. Найефективніший спосіб захисту дітей та дорослих від інфекційних хвороб – вакцинація.

Вакцинація є ефективним методом профілактики ковіду та запобігає важким ускладненням  хвороби. Вакцинуватися можна через запис у свого сімейного лікаря або в пункті щеплень у медичних закладах. Щеплення проти COVID-19 у 2024 році залишаються безоплатними для кожного українця.

МОЗ України отримало рекомендації від Національної технічної групи з імунізації, яка вивчає останні наукові дані, зокрема від Всесвітньої організації охорони здоров’я. І оновило наказ про вакцинацію. Тепер населення України поділили на чотири групи. 

Перша група — високий пріоритет, яким наполегливо рекомендують вакцинацію та ревакцинацію: люди 60+ років з хронічними захворюваннями, також 75+ років загалом і люди до 60 років з хронічними захворюваннями, для яких визначають ризик тяжкого перебігу. Цій категорії слід забезпечити вакцинацію насамперед.

Друга група, середній пріоритет — дорослі 18+, які ще не мають першої дози. Але якщо ви здоровий дорослий і хочете щепитися додатково, можете це зробити. 

Третя група, низький пріоритет — здорові діти. Вакцини є для 12 + та дорослих. І для віку 6-11 років.

Четверта група, для якої розглядають як виняток не одну дозу первинної, а ревакцинацію, це:

  1. Вагітні — при кожній вагітності рекомендована ревакцинація; 
  2. Люди з імуносупресією, наприклад, онкохворі;
  3. Групи професійного ризику: медики, сили оборони, освітяни тощо. 

Пам’ятайте, що турбота про себе та найрідніших людей не тільки допоможе зберегти здоровʼя, а й інколи може врятувати життя. 

Бережіть себе та своє здоров’я! Вакцинуйтесь самі та подбайте про ваших близьких!

З повагою, Балаклійське відділення Ізюмської філії ДУ «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб»