До уваги мешканців нашої громади! Освітня мережа Балаклійської територіальної громади!

У 2024/2025 навчальному році у Балаклійській громаді буде діятиме мережа закладів освіти, яка забезпечуватиме здобуття дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти.

У 7 закладах дошкільної освіти та 4 дошкільних підрозділах на базі закладів загальної середньої освіти будуть виховуватися 436 дітей, що у порівнянні з минулим навчальним роком на  107 дітей менше. 

У зв’язку із зменшенням кількості дітей дошкільного віку призупинено діяльність Балаклійського ДНЗ № 1 та 7-ми дошкільних підрозділів на базі закладів загальної середньої освіти.

Зменшення контингенту дітей шкільного віку є причиною зменшення мережі гімназій та ліцеїв. Із 19 закладів загальної середньої освіти у 3-х гімназіях призупинено освітній процес – це Асіївська, Міловська та Чепільська гімназії, у Балаклійському ліцеї триває процедура реорганізації закладу шляхом приєднання до Балаклійського ліцею № 1 ім. О.А.Тризни. 

Наразі у закладах загальної середньої освіти навчається 2679 учнів, що на 230 учнів менше ніж у минулому навчальному році. До 1-го класу зараховано 188 учнів, показник минулого навчального року становить 233 учні).

Збережена мережа закладів позашкільної освіти – це Балаклійський центр дитячої та юнацької творчості та Балаклійська станція юних натуралістів, які охоплюють 937 вихованців у гуртках художньо-естетичного, технічного, туристсько-краєзнавчого,  еколого-натуралістичного спрямування.

З метою забезпечення дітей з особливими освітніми потребами можливістю отримання якісної дошкільної та загальної середньої освіти у громаді діє Балаклійський інклюзивно-ресурсний центр, де створені умови для реабілітації дітей  та надання психолого-педагогічної оцінки дітей з особливими освітніми потребами. У громаді діє 14 інклюзивних класів, у яких  навчається 20 дітей з особливими освітніми потребами. На базі Балаклійського ліцею № 2 працює спеціальний клас, у якому навчається 6 учнів. Функціонує Балаклійський ДНЗ № 7 комбінованого типу,  на базі якого діє інклюзивна група та Балаклійський ДНЗ № 8 компенсуючого типу, який забезпечує виховання дітей з вадами мовлення.

Функціонує Балаклійський міжшкільний ресурсний центр, у якому працює  414 учнів здобувають допрофесійну  та професійну освіту за спеціальністю “Водій категорії  В та С”.

Функціонує Балаклійський центр професійного розвитку педагогічних працівників, який забезпечує професійний розвиток та підтримку педагогічних працівників. Консультантами центру забезпечується узагальнення та поширення інформації професійного розвитку педагогічних працівників, надають можливість для професійного та особистісного розвитку педагогів.

У громаді на даний час працює 61 педагогічний працівник у закладах дошкільної освіти, 16 педагогів у закладах позашкільної освіти та 291 –  у закладах загальної середньої освіти. Із них 18 перебувають за кордоном, але працюють дистанційно.

З урахуванням безпекової ситуації освітній процес у закладах дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти Балаклійської громади у 2024/2025  навчальному році здійснюється за дистанційною формою.