Інформація про Лозовеньківський старостинський округ

Старостинський округ: Лозовеньківський
Населенні пункти Лозовеньківського старостинського округу: Лозовенька, Вільне, Нова Серпуховка.
ПІБ старости: Даниленко Михайло Леонідович

спеціаліст 1 категорії – землепорядник – Стремоухова Олена Олександрівна;
діловод – Стремоухова Ірина Василівна.
Номер телефону: 5-34-68
Графік роботи:
пн. -чт. з 8-00 до 17.00
п’ятниця з 8.00 до 16.00
Перерва з 12.00 до 13.00
Прийом громадян: щоденно в робочий час
Видача довідок: щоденно в робочий час
Адреса: 64261, с. Лозовенька, вул. 40 років Перемоги

Список комунальних підприємств:

ФАП село Лозовенька
медична сестра Болтаєва Наталія Василівна
тел. 0951016477

ФАП село Вільне
завідуюча Мінцева Тетяна Миколаївна
тел. 050855995

Лозовеньківський сільський клуб
завідуюча Григора Віра Стефанівна
тел. 0997867002

Лозовеньківська сільська бібліотека
Калініна Тетяна Іванівна
тел. 0990151145

КП “Водяний”
директор Стремоухов Олександр Іванович
тел. 0990151142

Історична довідка

Село Лозовенька – центр Лозовеньківського старостинського округу Балаклійського району Харківської області, до якого входять: село Вільне та село Нова Серпухівка. Лозовенька розташоване в 35 кілометрах від районного центру і залізничної станції Балаклея та в 125 кілометрах від м. Харкова.

Виникло село в 30-ті роки ХVІІІ століття (1731-1733). Назва села походить від слова «Лоза», якою були вкриті балки, заселені будівниками південної української лінії, яка створювалась для захисту південних кордонів Російської держави від турецько-татарської агресії. З 1927 по 1933 рік Лозовенька була районним центром. В 1912 році побудована школа. На селі діяла церква Косьно-Деміанівська, яка була збудована в 1882 році. У роки революції почалося руйнування церкви, яка остаточно була зруйнована в роки Великої Вітчизняної війни. Була в Лозовеньці лікарня з пологовим будинком, якою довгий час завідував лікар-хірург Криничанський Данило Маркович, а його дружина Ніна Михайлівна була акушеркою. Після закриття лікарні в Лозовеньці працювали в Балаклійській районній лікарні. Серед видатних людей, чия доля пов’язана з Лозовенькою,

Слід назвати відомого лікаря-ортопеда Михайла Герасимовича Зеленіна, який народився в 1873 році в сім`ї Лозовеньківського селянина Герасима Купріяновича Зеленіна. закінчив медичний факультет Харківського університету, все життя присвятив улюбленій професії – виправленню природних і набутих деформацій кінцівок і хребта. За його вимогою в Харкові вперше було відкрито ортопедичний диспансер. Помер у 1931 році. Його ім’ям була названа дитяча ортопедична лікарня по вулиці Підгорній № 16 м. Харкова. Пелагія Герасимівна Зеленіна-Сандор, сестра М.Г.Зеленіна протягом 26-ти років працювала акушеркою в Лозовеньківській лікарні. Микола Норбертович Сандор, син П.Г.Зеленіної-Сандор та Петро Олександрович Лідов, майбутній військовий кореспондент газети «Правда», проводили активну культурно-просвітницьку роботу через мешканців села Лозовенька.

У роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років село Лозовенька було місцем жорстоких боїв, декілька разів переходило з рук в руки та повністю було спалено. Під час боїв на території села Лозовенька загинуло 7 генералів такі, як А.Ф. Анисов, Л.В.Бобкин, А.И. Власов, А.М. Городнянский, Ф.Я. Костенко, К.П. Подлас та інші.

В Лозовеньці знаходиться відділення СТОВ АГРОФІРМА «Україна Нова», яка обробляє землю. В обробітку 5300 га орної землі. Основний напрямок сільгосппідприємства – рослинництво. На селі діяла загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, яка на даний момент закрита. Є сільський клуб з глядацьким залом на 300 місць, та історичний музей, бібліотека з фондом 14470 книг, аптека, два ФАПи, 1 приватний магазин, торгівельний кіоск, дільнична лікарня ветеринарної медицини. Село газифіковано на 100%. та забезпечено центральним водопостачанням. Лозовеньківській сільській раді, крім Лозовенька, підпорядковані села Вільне та Ново-Серпухівка. Село, як і вся Україна, живе, долаючи труднощі і негаразди сьогодення та сподіваннями на краще майбутнє.