Проблема бездомних громадян деформує соціальне середовище, руйнує фізичне, психічне та духовне здоров’я людей, знижує їх життєву, громадську та творчу активність, погіршує моральний стан, створює соціальну напругу в суспільстві.

Чисельність бездомних постійно зростає через низький рівень заробітних плат, скорочення чисельності працівників, високу вартість квартир та відсутність соціального житла.

Більшість громадян, схильних до бродяжництва, ведуть протиправний,

здебільшого злочинний спосіб життя. Серед них і ті, які були раніше засуджені, хворі на різні інфекційні захворювання, зловживають наркотичними засобами та спиртними напоями, які втратили суспільно-корисні зв’язки і не можуть самостійно пристосуватися до життя. Багатоаспектність проблем бездомних та осіб, звільнених з місць позбавлення волі, вимагає об’єднання зусиль різних органів, установ, організацій, підприємств та фондів і чіткої координованості дій.

Центром соціальних служб спільно з працівниками старостинських округів   Балаклійської територіальної громади та Балаклійської районної філії Харківського обласного центру зайнятості проводиться інформаційно-просвітницька робота, спрямована на своєчасне виявлення та надання допомоги цій категорії населення.

Найважливішим моментом цієї роботи є можливість донести до потенційних клієнтів, що їм можуть допомогти «встати на ноги», сприяти у вирішенні питання з їх офіціальним існуванням: отримати паспорт громадянина України, створити умови, щоб вони могли скористатися медичними послугами, працевлаштуватися, отримати матеріальну допомогу, путівку до інтернатної установи соціального захисту, оформити пенсію, спадщину та інше, що неможливо зробити без офіційних документів.

Тому, нашим завданням  є забезпечення надання необхідних соціальних послуг, налагоджуючи тісну співпрацю між установами та організаціями всіх форм власності, завдяки яким безпритульні та бездомні люди зможуть уникнути негативних наслідків перебування на вулиці та успішно пройти процес реінтеграції та соціальної адаптації і самостійно функціонувати.