Проєкт рішення про встановлення місцевих податків і зборів на території Балаклійської міської ради Харківської області

Про встановлення місцевих податків і зборів

на території Балаклійської міської ради

Харківської області

Відповідно до ст.10, 12, 14, 266, 267, 268, 274, 293 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VІ, з метою приведення у відповідність до чинного законодавства місцевих податків і зборів, керуючись Постановою КМУ від 24.05.2017 року № 483 «Про затвердження форм типових рішень про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», п. 24 ч. 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

ВИРІШИЛА :

  1. Встановити на території Балаклійської міської ради Харківської області місцеві податки і збори та затвердити:
    1. Податок на майно, який складається з:
  2. податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки
  3. транспортного податку
  4. плати за землю
    1. Єдиний податок.

1.3. Місцевий збір, до якого належить туристичний збір.

  • Визначити наступний порядок справляння місцевих податків і зборів:
    • Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

2.1.1.  Визначити платників податку, об’єкт оподаткування, базу оподаткування, пільги із сплати податку, звільнених від оподаткування, податковий період та інші обов’язкові елементи податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, згідно зі статтею 266 Податкового кодексу України.

2.1.2. Ставки податку для об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб у відповідності з додатком 1.

2.1.3. Пільги для фізичних та юридичних осіб, наданих відповідно до підпункту 266.4.2 пункту 266.4 статті 266 Податкового кодексу України, згідно із додатком 2.

2.2 Транспортний податок

Визначити об’єкт оподаткування, платників податку, базу оподаткування, ставки податку, податковий період та інші обов’язкові елементи транспортного податку згідно зі ст. 267 Податкового кодексу України.

2.3 Плата за землю 
2.3.1 Платники податку, об’єкт і база оподаткування, порядок обчислення податку та пільги щодо сплати, строки і порядок подання звітності про обчислення, строки і порядок сплати податку визначаються статтями 269–289 Податкового кодексу України.
2.3.2 Ставки земельного податку встановити у відповідності з додатком 3.
2.3.3Додатково до пільг, наданих згідно із статтями 281,282,284 Податкового кодексу України, встановити пільги  згідно перелік, у визначеного додатком 4 до цього рішення.
2.3.4 Ставку земельного податку встановити у розмірі 7 відсотків від їх нормативної грошової оцінки за земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності).
2.3.5 Ставку земельного податку встановити у розмірі 3 відсотків від їх нормативної грошової оцінки фізичним та юридичним особам за землі промисловості (землі, надані для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд промислових, гірничодобувних, транспортних та інших підприємств, їх під’їзних шляхів, інженерних мереж, адміністративно-побутових будівель, інших споруд) (код J.11) за межами населених пунктів, що перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності).
2.3.6 Орендна плата за землю справляється відповідно до статті 288 Податкового кодексу України та інших нормативно-правових актів, прийнятих відповідно до чинного законодавства.
2.3.7 Ставки орендної плати за земельні ділянки встановити у відповідності з додатком 5.
2.3.8 У разі розбіжностей ставок орендної плати із діючими договорами оренди землі, протягом трьох місяців з дня набрання чинності вказаного рішення, повідомити орендарів земельних ділянок про необхідність внесення змін до договорів оренди землі в частині зміни ставки орендної плати.

2.4 Єдиний податок.

2.4.1. Встановити фіксовані ставки єдиного податку для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

–  для першої групи платників єдиного податку – 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) періоду;

– для другої групи платників єдиного податку – 20 відсотків розміру  мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) періоду.

2.4.2. База та об’єкт оподаткування, податковий період та інші обов’язкові елементи єдиного податку визначаються згідно із главою 1 розділу XIV Податкового кодексу України.

2.5 Туристичний збір

2.5.1. Визначити базу та об’єкт оподаткування, податковий період та інші обов’язкові елементи туристичного збору згідно зі ст. 268 Податкового кодексу України.

2.5.2. Ставка збору встановлюється за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі), визначених підпунктом 268.5.1 пункту 268.5 статті 268 Податкового кодексу України, у розмірі 0,5 відсотка – для внутрішнього туризму та 3 відсотків – для в’їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення.

2.5.3. Справляння збору здійснюється:

– адміністраціями готелів, кемпінгів, мотелів, гуртожитків для приїжджих та іншими закладами готельного типу, санаторно-курортними закладами;

– квартирно – посередницькими організаціями, які направляють неорганізованих осіб на поселення у будинки (квартири), що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму;

– юридичними особами або фізичними особами – підприємцями, які уповноважуються Балаклійською міською радою справляти збір на умовах відповідного договору.

2.5.4. Податкові агенти сплачують збір за своїм місцезнаходженням щоквартально, у визначений для квартального звітного (податкового) періоду строк та відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал,

3. ГУ ДПС у Харківській області здійснювати нарахування місцевих податків і зборів з 01 січня 2022 року відповідно до прийнятого рішення.

4. Це рішення набирає чинності з 1 січня 2022 року.

     5. Виконавчому комітету Балаклійської міської ради оприлюднити дане рішення у засобах масової інформації та направити до ГУ ДПС у Харківській області.

     6. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію Балаклійської міської ради з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, інвестицій, міжнародного співробітництва та соціального захисту населення.

Балаклійській міській голова                                                           Іван СТОЛБОВИЙ   

АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ