21 жовтня – Всесвітній день йододефіциту

21 жовтня – Всесвітній день йододефіциту

Йод – це мікроелемент, який важливий для роботи всіх органів і систем людини, а найбільше — щитоподібної залози. Гормони щитоподібної залози регулюють багато важливих біохімічних реакцій в організмі, включаючи синтез білка та ферментативну активність, і є важливими детермінантами метаболічної активності. Вони також необхідні для правильного розвитку скелета та центральної нервової системи у плодів та немовлят.      

Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду, який потрібен організму для вироблення гормонів щитоподібної залози.

         Чим загрожує нестача йоду в організмі?

         Нестача йоду в організмі призводить до затримки росту в дітей, порушення інтелектуальних здібностей, розвитку та обміну речовин.

        Дефіцит йоду може призвести до розладів функціонування щитоподібної залози: гіпертиреозу (збільшення активності щитоподібної залози) або гіпотиреозу (її недостатньої функції).

        Йододефіцитні розлади, які можуть розпочатися ще до народження, ставлять під загрозу психічне і фізичне здоров’я дітей, а найчастіше й саме їхнє виживання.

        Серйозний дефіцит йоду під час вагітності може призвести до мертвонародження, викиднів та вроджених аномалій, таких як кретинізм – важкої форми розумової недостатності.

        Як уникнути йододефіциту?

        Найпоширеніша стратегія боротьби з йододефіцитом — йодування солі. Також для уникнення йододефіциту варто включити до щоденного раціону такі продукти:
-білу рибу (минтай, тріску, хек);
-морепродукти (мідії, кальмари, креветки);
-морську капусту;
-овочі (буряк, томати, спаржу, шпинат, редиску, баклажани);
-фрукти (банани, апельсини, хурму, дині, лимони, ананаси);
-яйця;
-молоко;
-яловичину;
-волоські горіхи.

У жодному разі не приймайте самостійно йодовмісні препарати без попередньої консультації з лікарем!