Що таке Лістеріоз?

Лістеріоз – природно осередкове інфекційне захворювання людей та тварин, яке у людини за клінічними проявами нагадує гостре харчове отруєння, але в деяких випадках вражає центральну нервову систему.

Збудником хвороби є лістерія, яка має здатність зберігатись та розмножуватись при температурі від -2°С до +34°С у  ґрунті, воді, харчових продуктах. З ґрунту бактерії потрапляють на рослини (листя, плоди) та в кореневу систему.

З кормами лістеріями інфікуються багато видів диких та синантропних гризунів (сірі щури, домові миші).  Серед свійських тварин найчастіше хворіють вівці, свині, велика рогата худоба, кролі та інші. Характерним є ураженням центральної нервової системи (напади неспокою, некоординовані рухи, парези, втрата зору), але хвороба може протікати і безсимптомно.

! Зараження людини відбувається при вживанні води та інфікованих харчових продуктів: м’ясні напівфабрикати, ковбаси, молочні продукти, овочі, фрукти, зелень. Лістеріоз має властивість передаватись від матері до дитини через плаценту.

До захворювання схильні усі вікові групи населення незалежно від статі. До групи високого ризику розвитку тяжкого захворювання належать:

  • вагітні (внаслідок інфікування в період вагітності можливі випадки викиднів, мертвонародження тощо);
  • люди похилого віку (більше вразливі через зниження імунітету):
  • пацієнти з імунодефіцитами (ВІЛ/СНІД, онкозахворювання тощо);
  • пацієнти які приймають ліки, що пригнічують імунітет.

Інкубаційний період при лістеріозі триває 2-4 тижні, при харчовій лістеріозній токсикоінфекції до 1-2 днів. Захворювання починається гостро з підвищення температури тіла до 41°С, головного болю, загальної слабкості, втрати апетиту, нудоти, блювоти, діареї та болю в м’язах.

При тяжкій формі хвороби розвивається ураження нервової системи – менінгіт, енцефаліт, менінгоенцефаліт, сепсис.

!!! З метою профілактики зараження лістеріозом необхідно:

  • регулярно проводити дератизаційні заходи на об’єктах, в оселях, домашніх господарствах;
  • захищати від гризунів продукти харчування;
  • овочі зимового зберігання перед вживанням в їжу ретельно мити і піддавати термічній обробці;
  • не купувати на стихійних ринках м’ясо, молоко та інші продукти тваринництва;
  • дотримуватись правил особистої гігієни, особливо під час роботи у господарстві.

З повагою, Балаклійське відділення Ізюмської філії ДУ «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»