Здорове харчування — ключ до здоров’я і гарного настрою

 Здорове харчування — один із фундаментальних факторів, що підтримують здоров’я і настрій людини протягом усього життя.

На теперішній час загальний рівень знань про здорове харчування не такий високий. Додає масла у вогонь реклама і пропаганда з усіх боків харчових продуктів і закладів швидкого обслуговування (так званих фаст-фудів),  які не мають нічого спільного з раціональним харчуванням.

            Прийом їжі в певний час виробляє умовні рефлекси, забезпечує ритмічність процесів секреції і оптимальне виділення травних соків. Для підтримки здорового апетиту та оптимальної секреції доцільним є 3–4 разове харчування з інтервалами між прийомами в 4–6 годин і за 2 години до роботи, що пов’язане з тривалістю розщеплення і засвоєнням харчових речовин. Вечеряти рекомендується за 2–3 години до сну.

Для дорослих рекомендуються три режими здорового харчування:

переважно ранкове харчове навантаження — 50% раціону і по 25% на обід і     вечерю;

– рівномірне харчове навантаження протягом дня — по 33% на сніданок, обід
 вечерю;

– переважно вечірнє харчове навантаження — 50% всього добового раціону і по 25% на сніданок і обід (але не пізніше 18–19 години).
               Для тих, хто не схильний до повноти, найкращим режимом вважається третій варіант, для всіх інших — перший.
 
 Тривалість споживання страв у здоровому харчуванні:

сніданок, вечеря — 20–30 хв;
 – обід 40–50 хв;
 –
2-й сніданок, полудень — 15–20 хв.
 
             

       Здорове харчування передбачає гармонійне споживання білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, макро- і мікроелементів — основних речовин, які містяться в харчових продуктах. Тепер розглянемо, які функції вони виконують.

Білки
        Білки являють собою головний пластичний матеріал для росту і розвитку організму.
 Жири
         Жири також важливі й несуть відповідальність за накопичення енергії, збереження тепла, захист від травм, обмін та створення потрібних гормонів, вітамінів та інших біоактивних речовин. Жири разом із білками й вуглеводами становлять основу пластичного матеріалу для побудови всіх клітин і тканин організму. Вони сприяють більш якісному використанню організмом білків, вітамінів і мінеральних речовин.
 

Вуглеводи
           Вуглеводи — основне джерело енергії. Вони солодкуваті на смак, легко розчиняються у воді, швидко всмоктуються і легко засвоюються організмом. Використовуються для утворення глікогену, забезпечують енергією життєво важливі органи.
 

Здорове харчування вимагає овочів і фруктів— суттєві компоненти у здоровому харчуванні.
 

Вітаміни
              Вітаміни — незамінні складові раціону здорового харчування, які беруть участь у всіх біопроцесах організму. Якщо в організм надходить дуже мало вітамінів, це може негативно позначитися на здоров’ї, фізичному розвитку і сприяти обмінним порушенням та хронічним захворюванням.
             Слід також пам’ятати, що необхідно споживати таку кількість їжі, що відповідає вашим витратам енергії протягом дня. Обжерливість і ненажерливість можуть призвести до зайвої ваги і різних нездужань.
             Здорове харчування захищає людину від маси хвороб, зміцнює імунітет до деяких хвороботворних факторів, підтримує на стабільному рівні масу тіла. Іншими словами, дозволяє множити і примножувати здоров’я.
 
              У зв’язку з цим бажаємо: правильно харчуйтеся і будьте здорові!


 
 

Photo of a table top full of fresh vegetables, fruit, and other healthy foods with a space in the middle for text.