Інформаційне повідомленняпро проведення публічного громадського обговорення проєкту розпорядження Балаклійської міської військової адміністрації “Про припинення юридичної особи Асіївська гімназія Балаклійської міської ради Харківської області шляхом ліквідації”

Завантажити розпорядження

Ініціатор громадського обговорення: Балаклійська міська військова адміністрація Ізюмського району Харківської області.

Найменування організатора громадського обговорення: відділ освіти Балаклійської міської ради Харківської області.

Нормативне забезпечення:

Стаття 143 Конституції України. Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

Стаття 103 Бюджетного кодексу України. Освітня субвенція спрямовується на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників у таких типах закладів освіти:

початкові школи, гімназії ( крім дошкільних підрозділів у таких закладах), ліцеї.

Стаття 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Реорганізація або ліквідація навчальних закладів  комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

Стаття 25Закону України «Про освіту» Засновник закладу освіти зобов’язаний у разі реорганізації чи ліквідації закладу освіти забезпечити здобувачам освіти можливість продовжувати навчання на відповідному рівні освіти.

Стаття 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту». Утворення, реорганізація, ліквідація та перепрофілювання закладу загальної середньої освіти.

Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та/або суспільства.

Розвиток мережі закладів освіти громади забезпечують районні, міські, сільські, селищні ради.

Рішення про утворення комунальних початкових шкіл, гімназій як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймають районні, міські, сільські, селищні ради.

У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти. Реорганізація ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після обговорення проєкту відповідного рішення засновника.

Постанова Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2010 року № 996 (зі змінами) “Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики, якою затверджено Порядок проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики.

Мета: врахування думки жителів Асіївського старостинського округу щодо  припинення юридичної особи Асіївська гімназія Балаклійської міської ради Харківської області шляхом  ліквідації.

Головне у закладі освіти – це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі у дітей є мотивація до кращих результатів у навчанні. На жаль, з кожним роком у нашій громаді, як і в Україні зокрема, зменшується народжуваність,  відповідно  зменшується кількість учнів.

Значною проблемою залишається утримання та належне функціонування закладів освіти із малою наповнюваністю учнів.

Наявність у закладі освіти кількості класів із меншою наповнюваністю учнів, ніж розрахункова, призводить до дефіциту освітньої субвенції у місцевому бюджеті та потреби спрямувати власні кошти на виплату заробітної плати педагогічним працівникам. Громада за рахунок місцевого бюджету фінансує комунальні послуги, утримання технічного персоналу, безкоштовне харчування учнів пільгових категорій, підвезення учнів, оплату енергоносіїв та ін. Варто зауважити, що на даний час витрачаються значні кошти на опалення напівпорожніх приміщень малокомплектних закладів освіти.

Станом на сьогодні будівля  та майно Асіївської гімназії внаслідок російської агресії, а саме ворожих авіаударів 12.03.2022 року повністю зруйнована. За результатом звіту з обстеження будівля закладу освіти непридатна для використання за цільовим призначенням, повністю втратила свою економічну цінність, наявні пошкодження несучих та огороджувальних конструкцій, ступінь та характер пошкоджень свідчить про небезпеку аварійного обвалення.  

  У 2021/2022 навчальному році дистанційно навчались 36 учнів  та 7 вихованців дошкільного підрозділу.  У 2022/2023 навчальному  році в закладі дистанційно навчались 26 учнів. Станом на 01.08.2023 року в Асіївській гімназії відсутній учнівський контингент  та контингент вихованців групи короткотривалого перебування ” БДЖІЛКА” дошкільного підрозділу. Розпорядженням Балаклійської міської військової адміністрації Ізюмського району Харківської області  № 1156 від 30 серпня 2023 року освітній процес в Асіївській гімназії на  2023/2024 навчальний рік призупинено.

На разі   на території Асіївського старостинського округу мешкає 14 дітей шкільного віку, які є здобувачами освіти Шевелівського ліцею Балаклійської міської ради,  та 6 дітей дошкільного віку, 4 з яких – вихованці дошкільного підрозділу Шевелівського ліцею Балаклійської міської ради, 1 – вихованка дитячого садочка м. Первомайська та 1 дитина 2023 року народження. Через воєнний стан діти здобувають освіту дистанційно, всі забезпечені електронними засобами навчання: планшетами та хромбуками. Після закінчення дії воєнного стану, стабілізації мирного життя Шевелівський ліцей забезпечить підвіз здобувачів освіти та вихованців до закладу шкільним автобусом у супроводі педагога. Тому перед засновником  Асіївської гімназії Балаклійської міської ради Харківської області постало питання про проведення припинення даного закладу освіти шляхом ліквідації.

Формат проведення публічного громадського обговорення:  у зв’язку з російською збройною агресією проти України, забороною масових зібрань. публічне громадське обговорення передбачатиме  приймання пропозицій та зауважень у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: 64260, Харківська область, Ізюмський район, село Асіївка, вулиця Центральна, будинок 3, Асіївський старостинський округ або 64207, Харківська область, Ізюмський район, місто Балаклія, вулиця  Жовтнева, будинок 18, кабінет 418, відділ освіти Балаклійської міської ради. Також з дотриманням усіх заходів безпеки за необхідності публічне громадське обговорення передбачатиме проведення громадських зборів, зустрічей із мешканцями села.

До участі в обговоренні запрошуються мешканці Асіївського старостинського округу.

Пропозиції, розповсюджені через соціальні мережі, до уваги братися не будуть.

Місце знаходження та адреса електронної пошти організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення: відділ освіт Балаклійської міської ради Харківської області, 64207, Харківська область, Ізюмський район, місто Балаклія, вулиця  Жовтнева, будинок 18,  електронна адреса: balaklia_osvita@ukr.net.

Зауваження та пропозиції просимо надавати з 01 квітня 2024 року по 01 квітня 2025 року.

Прізвище та ім’я особи, відповідальною за проведення публічного громадського обговорення: Дворічанська Оксана Іванівна — начальник відділу освіти Балаклійської міської ради Харківської області, Жижка Світлана Миколаївна — в.о. директора Асіївської гімназії Балаклійської міської ради Харківської області.

Звіт про результати публічного громадського обговорення буде доведено до відома громадськості шляхом оприлюднення на офіційному веб-сайті Балаклійської міської військової адміністрації  не пізніше ніж через два тижні після прийняття рішень за результатами обговорення.