Реформування старшої профільної школи у Балаклійській громаді

У 2027 році відповідно до Закону України “Про повну загальну середню освіту” (зі змінами) стартує впровадження реформи “Нова українська школа” на рівні профільної середньої освіти.  Чинним законодавством визначено основні вимоги для започаткування та проведення освітньої діяльності в академічному ліцеї:

– функціонування не менше двох класів за трьома профілями навчання на рівні профільної середньої освіти з кількістю учнів не менше 200-250 у старшій школі;

– забезпечення здобуття учнями профільної освіти з можливістю обрання навчальних предметів, інтегрованих курсів, інших освітніх компонентів;

– створення безпечного, інклюзивного та цифрового освітнього середовища відповідно до вимог законодавства, у тому числі санітарних вимог.

Наразі завдання кожної громади створити дієву мережу  закладів загальної середньої освіти, яка формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та суспільства. За результатами аналізу потужності та  учнівського контингенту  закладів освіти громади, який зазнав  зменшення більше ніж на 30% у порівнянні з чисельністю до повномасштабного вторгнення, є перспектива до створення лише одного академічного ліцею у громаді. За даними закладів освіти у 2024/2025 навчальному році у 10-х класах планують навчатися 188 учнів, 117 випускників 9-х класів будуть вступати до професійно-технічних закладів.

На засіданні робочої групи з питання формування профільної старшої школи у Балаклійській громаді, за участі керівників  ліцеїв міста Балаклія, представників педагогічних колективів, батьківської громадськості, засновника,  було обговорено питання  створення на базі Балаклійського ліцею  № 1 ім. О.А.Тризни Балаклійської міської ради академічного ліцею, до складу якого (за потреби) може входити гімназія, тобто навчання учнів 5-9-х класів.

Відповідно до розпорядження начальника Балаклійської міської військової адміністрації від 17.06.2024  № 1897 буде проведено припинення юридичної особи Балаклійський ліцей Балаклійської міської ради в результаті реорганізації шляхом приєднання до Балаклійського ліцею № 1 ім. О.А.Тризни Балаклійської міської ради, де з 01 вересня 2024 року учням буде  забезпечено можливість  продовження здобуття повної  загальної середньої освіти за відповідними профілях. Педагогічним працівникам пропонується  переведення до Балаклійського ліцею № 1 ім. О.А.Тризни.

 З 2025/2026 навчального року мережа початкової школи поетапно буде виводитись з даного закладу освіти, так як законодавство не дозволяє функціонування початкової школи у складі ліцею.

Відповідно до вимог законодавства про освіту:

– у Балаклійських ліцеях № 2, № 3, № 4 буде змінено тип закладу на гімназію з початковою школою;

– у Балаклійському ліцеї № 5 зміниться тип закладу на гімназію з початковою школою та дошкільним підрозділом.

– до 2027 року у ліцеях, які діють на території старостинських округів, будуть проведені заходи щодо зміни типу даних закладів освіти на гімназії при умові наявності 60 учнів і більше або у початкову школу.

Процес реформування завжди складний, але на часі стоїть питання щодо спроможності громади створити академічний ліцей, який буде відповідати вимогам законодавства, та наданням дітям нашої громади здобувати профільну освіту у громаді.

Міністерство освіти і науки України перед  територіальними громадами ставить завдання  аналізувати ефективність діючої шкільної мережі та приймати  управлінські рішення щодо формування оптимальної мережі закладів загальної середньої освіти, що забезпечуватиме освітні потреби учнів на всіх рівнях здобуття загальної середньої освіти.