Відділ цивільного захисту населення м. Балаклія інформує

В рамках виконання Програми цивільного захисту населення м. Балаклія на 2020 рік, затвердженої рішенням міської ради від 18 грудня 2019 року №203-УІІ за ініціативи громадського активіста Кулахмедової Ольги та підтримки міської ради і особисто депутата Харківської обласної ради Немикіної Людмили Петрівни був придбаний квадракоптер DJI MAVIC 2 PRO, який в серпні місяці 2020 року був переданий до 42-ї Державної пожежно-рятувальної частини у місті Балаклія.

На запитання мешканців повідомляємо, згідно  звіту керівництва Балаклійського районного відділу ГУ  ДСНС України у Харківській області,  даний апарат   використовується  у службовій діяльності рятівників. З перших діб отримання літального апарату протягом пожежонебезпечного періоду він активно, практично щодня, використовувався рятувальниками під час гасіння пожеж. Так як розвідка пожежі в екосистемах з землі, зазвичай, ускладнена малою видимістю із-за значного задимлення та складнощів ландшафту, керівнику гасіння пожеж для прийняття рішень, доводилося постійно оглядати зону горіння по його периметру, на що витрачався значний час, а інколи взагалі не було можливості це зробити. Використання квадракоптера дало змогу проводити розвідку місця пожеж на більшій території і  в значно коротший час, спостерігати за розвитком пожежі та напрямками розповсюдження вогню в режимі реального часу, навіть при складному рельєфі місцевості. Під час розвідки, прогнозувалися масштаби пожежі, напрямки і інтенсивність розповсюдження вогню, аналізувалися об’єкти, які можуть потрапити у зону враження, визначалися і коригувалися вирішальні напрямки для введення основних сил і засобів для гасіння пожежі та їх необхідна кількість.

Також за його допомогою стало можливим проведення оглядів території з висоти, здійснювався періодичний моніторинг лісових насаджень та лісосмуг, сміттєзвалищ, патрулювалися екосистеми, огородні ділянки на предмет виявлення палів сміття та сухостою. З використанням літального приладу сили і засоби пожежних підрозділів ДСНС нашого міста, лісового господарства, підприємств, застосовувалися  значно ефективніше, що дало змогу у вересні місяці 2020 року, коли вирували масштабні пожежі в екосистемах, ліквідувати їх на початкових стадіях, уникаючи катастрофічних наслідків.   

Періодично відеосюжети з  місць пожеж, відзняті з квардропотера, викладаються у вільному доступі на офіційній сторінці у соціальній мережі Facebook Балаклійського районного відділу ГУ ДСНС України у Харківській області