У Всесвітній день боротьби з інсультом дізнаємося, як споживаннясоліпов’язане з ризикомінсульту.

У Всесвітній день боротьби з інсультом дізнаємося, як споживаннясоліпов’язане з ризикомінсульту.

Попри те, що інсульт вражає мозок, а не серце, він належить до серцево-судинних захворювань, адже виникає через проблеми з кровопостачанням (блокування або розрив кровоносної судини головного мозку). Усе частіше інсульти трапляються серед молодого, працездатного населення. Чому так відбувається і як запобігти інсульту, пояснює експертка Лариса Міщенко, завідувачка відділу артеріальної гіпертензії та коморбідної патології Інституту кардіології, клінічної та регенеративної медицини ім. академіка М.Д. Стражеска.

Разом із нею розбираємося, що правда, а щоні.

  1. Чинник ризику інсульту, на який ми можемо впливати, — це артеріальна гіпертензія.
     
    Правда. Підвищений артеріальний тиск є одним з факторів ризику інсульту, але його можна і треба контролювати.
  2. Зменшення споживання солі — цепростий і ефективний спосіб профілактики інсульту.
     
    Правда. ВООЗ рекомендує споживати не більше 1 чайної ложки солі на день (до 5 грамів) для дорослих. Рекомендація ґрунтується на систематичному огляді досліджень ВООЗ, які показали, що  зменшення споживання солі допомагає знизити артеріальний тиск, а отже — зменшити ризик інсульту. 
  3. Якщо є ризикінсульту, потрібно повністю відмовитись від солі.
     
    Ні. Важливо поступово зменшувати споживання, але повна відмова не потрібна, оскільки організму потрібна невелика кількість натрію. Якщо у вас є серцево-судинні захворювання, поцікавтеся у лікаря, яка щоденна кількість солі оптимальна для вас. 
  4. Зниження споживання солі до 5 грамів на добу може дорівнювати дії препарату, який знижує артеріальний тиск .
     
    Правда. Такий ефект доведений у багатьох дослідженнях.
     
  5. Більшість солі ми додаємо під час приготування їжі.
     
    Ні. 75% солі, яку ми споживаємо, припадає на магазинні продукти та фастфуд, і лише 25% — з сільнички на столі. Тож навіть без додаткового підсолювання ми часто перевищуємо норму.
     
  6. Люди, які не мають підвищеного тиску, можуть споживати скільки завгодно солі.
     
    Ні. Надлишок солі підвищує ризик гіпертензії навіть у здорових людей. У нормі натрій, з якого складається сіль, підтримує баланс рідини і нормальної роботи всіх органів. Проте, надлишок призводить до підвищення артеріального тиску, навантажує серце і судини, що збільшує ризики серцево-судинних захворювань, зокрема  інсульт, інфаркт та серцевої недостатності. 

Крім високого артеріального тиску, факторами ризику інсульту є малорухливий спосіб життя, наявність шкідливих залежностей (куріння і надмірне вживання алкоголю), високий рівень холестерину в крові, ожиріння і діабет. Змінивши свій спосіб життя можна значно знизити ризик інсульту.

Більше порад і інформації про сіль в харчуванні тут: https://lnk.ua/Y4Q9vrX49 

Солоного удвічі менше — серцю і судинам легше!

#ЇжМеншеСолі!