Сьогодні — День здорового харчування. Гарний привід нагадати, що українці їдять удвічі більше солі, ніж безпечно. А тобі — придивитися уважніше до того, що ти їси між основними прийомами їжі. Бо саме улюблені перекуси можуть містити забагато солі.
Уяви: у 100 г чипсів, горішків чи сухариків може бути добова норма солі! І навіть якщо ти не любиш ласувати снеками, сіль часто «ховається» там, де її зовсім не очікуєш: у печиві, хлібі, сирі чи ковбасі. Саме з готових магазинних продуктів ми отримуємо щодня 75% солі: https://lnk.ua/k4x99pGey.
Рекомендована добова норма від ВООЗ — не більше однієї чайної ложки без гірки (5 г): https://lnk.ua/R4aMMKy4J Але цю норму легко перевищити, якщо вважати, що у несолоних продуктах міститься зовсім мало солі.
Чи знаєш ти, що:
🔹 в одній скибці улюбленого хліба — 0,4 г солі
🔹 в одному бургері середнього розміру — понад половина денної норми солі (2,64 г)
Полюбляєш піца-дні з колегами? В одній порції у 150 г — майже половина добової норми солі (2 г).
Як тримати це під контролем:
🔹 Перевіряй етикетки: чим менше солі на 100 г продукту — тим краще
🔹 Більше ніж 1 г солі на 100 г у продукті — знайди альтернативу або їж менше
🔹 Прибрати сільничку зі столу і не солити додатково страви
Ще більше порад і корисної інформації про сіль у харчуванні тут. (https://lnk.ua/Y4Q9vrX49)
💙 Солоного удвічі менше — серцю і судинам легше!

