Як читати упаковку на продуктах: де «ховається» сіль?

🇺🇦 Українці споживають удвічі більше солі, ніж рекомендує ВООЗ. І 75% цієї солі потрапляє в наш раціон з магазинних продуктів. Виробник може «маскувати» сіль у твоїх улюблених — і навіть не солоних на смак — продуктах, ховаючи її за «натрієм» або харчовими добавками.

Тому важливо знати кілька простих правил 👇

Кількість солі зазвичай вказана у полі «Поживна цінність». Однак не всі виробники це роблять, тож ось три поради, як читати будь-яку упаковку:

🔹 1. Сіль vs натрій
На упаковці може бути написано «сіль» або «натрій (sodium)». Якщо бачиш «натрій», множ число на 2,5 — й отримаєш реальну кількість солі у продукті. Наприклад: 0,8 г натрію = 2 г солі.

🔹 2. Орієнтир — на 100 г продукту
Забудь про «порцію» — виробники часто занижують дані, рахуючи 20–30 г. Об’єктивний показник — кількість солі на 100 г продукту.

Норми прості:
✅ до 0,3 г / 100 г — чудовий вибір
✅ до 1 г / 100 г — прийнятний
❌ більше 1 г / 100 г — забагато, шукай альтернативу або обмеж споживання.

🔹 3. Уважно дивися склад
Сода, глутамат натрію (E621), бікарбонат натрію, нітрат натрію, розпушувач — це теж джерела натрію!

Вивчай інформацію на упаковках. Купуй там, де солі менше! Ще більше порад і корисної інформації про сіль у харчуванні тут (https://lnk.ua/Y4Q9vrX49).

💙 Солоного удвічі менше — серцю і судинам легше!