🤢 Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною.
🦠 Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин; мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти, його не можна визначити за кольором або смаком.
❗️ Причини ботулізму:
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше овочі. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню), якщо при приготуванні порушенні санітарні правила приготування чи зберігання, через недостатню стерилізацію консервів; ковбасами внаслідок неправильного зберігання; рибою в’яленою, солоною в результаті порушень правил улову, оброблення та зберігання.
👀 Симптоми ботулізму:
🔻 порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
🔻 сильно виражена сухість у роті;
🔻 важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
🔻 підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення;
🔻 короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
🔻 ураження м’язів шиї та кінцівок.
😟 Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі, можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби й більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
⚠️ З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується виготовляти в домашніх умовах та купувати у приватних осіб:
▪️ солону, в’ялену та копчену рибу (особливо, якщо не випотрошена внутрішня частина риби);
▪️ у місцях стихійної торгівлі м’ясні, грибні, овочеві консерви, копчені м’ясопродукти, що приготовлені в домашніх умовах;
▪️ не купувати та не вживати консерви у «бомбажних» банках і з наявністю плісняви.
Будьте обережні! 🙏
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.❤️