ШАНОВНІ РОБОТОДАВЦІ ГРОМАДИ!

Не дивлячись на те, що в Україні більше двох років тривають бойові дії, в 2024 році легалізація заробітної плати все ще залишається однією з актуальних тем. Це пов’язано з тим, що виплата заробітної плати “в конвертах”, нелегальна зайнятість позбавляють працівників багатьох соціальних гарантій, а бюджети не доотримують кошти.

В умовах повномасштабної війни, коли всі сили та кошти держави спрямовані на наближення перемоги, незадекларована праця і неформальна економіка наносять невиправної шкоди обороноздатності країни. Адже за даними Міжнародної організації з праці втрати від незадекларованої праці в Україні становлять більше 100 млрд грн на рік. Частину цих коштів можна було б спрямувати на збільшення видатків на оборону країни. 

З метою недопущення використання робочої сили без належного оформлення трудових відносин, на підставі розпорядження голови Ізюмської районної адміністрації від 02.11.2011 № 364 «Про утворення робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення і затвердження Положення про неї» (зі змінами) в Ізюмському районі діє робоча групаз питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення, на засідання якої можуть бути запрошені роботодавці нашої громади в разі виявлення порушень ними норм законодавства про працю.

Звертаємо вашу увагу, що відповідальність за використання праці одного неоформленого працівника може сягати 240 тисяч гривень штрафних санкцій. За ці кошти можна майже два роки виплачувати працівнику заробітну плату на рівні мінімальної та сплачувати усі податки та збори і бути відповідальним роботодавцем.

Шановні роботодавці, закликаємо оформлювати працівників і сплачувати податки – це не лише юридичне зобов’язання, а патріотичний обов’язок, особливо в часи війни!