Потужні новини про домовленості щодо допомоги і співпраці на Міжнародній конференції з відновлення України

Місія виконана! Повертаюся з Берліну, де мав честь представляти нашу Балаклійську громаду на Міжнародній конференції з питань відновлення України. Це відрядження стало надзвичайно плідним, адже ми не лише здобули нових цінних партнерів, але й розширили співпрацю з вже надійними інвесторами.

Додому повертаємось також з потужними новинами про домовленості щодо допомоги і співпраці на Міжнародній конференції з відновлення України для нашого оборонного сектору, реалізації проєктів, а також створення привабливих умов для бізнесу та приватних інвестицій: 

✔️Мінфіни України та Німеччини підписали декларацію про зміцнення двосторонньої співпраці. Тут йдеться не лише про фінансові ресурси, а й про створення потенціалу для підтримки приватних компаній, просування інвестицій та реформу Фонду розвитку підприємництва. 

✔️Канцлер Шольц оголосив, що Єврокомісія створить фонд власного капіталу для подальшої допомоги Україні. А зі свого боку він пообіцяв найближчим часом передати зброю, необхідну для захисту.

✔️Європейська комісія у травні схвалила план передачі Україні прибутку від заморожених російських активів. 90% надходжень буде направлено до Європейського фонду миру для постачання озброєнь.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила, що перший транш направлять уже цього літа. Крім того, за програмою Ukraine Facility ще у червні буде надано 1,9 млрд євро.

✔️ Італія готова відправити новий військовий пакет із SAMP/T для протиповітряної оборони

✔️У рамках конференції укладено фінансову угоду з ЄІБ. Мета – відновлення та модернізація основних соціальних послуг у таких сферах, як освіта, охорона здоров’я, житло для переселенців, соціальна інфраструктура, а також відновлення об’єктів на зруйнованих територіях та модернізація у регіонах, які прийняли багато ВПО.

Програма відновлення отримає 100 млн євро.

✔️Мінфін підписав угоду з Банком розвитку Ради Європи на позику 100 млн євро в рамках проекту “НОМЕ. Компенсація за знищене житло”.

✔️На конференції було також представлено інвестиційний гайд 95 проектів на близько 27 млрд доларів. У ньому зібрано інформацію для інвесторів, експертів та аналітиків, які зацікавлені у відновленні України.

Повертаючись додому з Берліну, сповнений оптимізму та готов до плідної роботи. Здобуті на конференції результати дають нам чіткий план дій та все необхідне для того, щоб продовжувати відбудову нашої громади та робити її кращим місцем для життя! 

Попереду нас чекає багато роботи, але я вірю, що завдяки спільним зусиллям,  підтримці наших партнерів та наполегливій праці ми зможемо подолати будь-які виклики та збудувати нове, процвітаюче майбутнє!

Віталій Карабанов | начальник Балаклійської МВА