Відбудова на своїй земельній ділянці чи сертифікат на придбання житла: що обрати?

З кінця січня 2024 року українці, чиї будинки були зруйновані внаслідок війни, отримали нову можливість – відбудувати житло на власній земельній ділянці за допомогою державної компенсації.

Які ж варіанти доступні?

▪️Житловий сертифікат – це електронний документ, який дає право на певну суму коштів для придбання нового житла. Сертифікат доступний у застосунку Дія після схвалення заяви. Використати його можна на первинному або вторинному ринку.

▪️Грошова виплата – це кошти, що перераховуються на картку єВідновлення для будівництва нового будинку замість зруйнованого. Виплата здійснюється двома траншами по 50%.

Що потрібно знати про грошову виплату?

▪️Сума виплати визначається згідно з Постановою Кабміну №600 зі змінами від 16.01.2024.

▪️Кошти надходять на банківську картку єВідновлення, яку можна відкрити в банках-партнерах програми.

▪️Витратити цю допомогу можна лише на придбання будівельної продукції та/або виконання будівельних робіт у компаній – зареєстрованих учасників програми єВідновлення.

▪️Перелік банків-партнерів та бізнес-учасників доступний на сайті  (https://erecovery.diia.gov.ua/)

Який варіант вибрати?

Рішення про те, який вид компенсації обрати, залежить від ваших потреб та можливостей.

Ось декілька факторів, які слід зважити:

▪️Ваші плани на майбутнє: Чи хочете ви жити в тому ж місці, де був ваш старий будинок, чи ви готові переїхати?

▪️Ваші фінансові можливості: Чи маєте ви додаткові кошти, щоб додати до суми виплати, якщо ви хочете купити більш дороге житло?

▪️Ваші будівельні навички при обранні грошової компенсації на відбудову: Чи готові ви самостійно організувати будівництво нового будинку, чи потребуєте допомоги підрядника, який має бути партнером програми єВідновлення, для обрахування вартості будівництва та проведення розрахунків за виконані роботи?

Де можна отримати більше інформації?

▪️Детальну інформацію про програму єВідновлення та доступні типи компенсацій можна знайти на сайті https://erecovery.diia.gov.ua/

Не зволікайте! Подайте заявку вже зараз, щоб мати можливість якнайшвидше відновити своє житло.