Розпорядження начальника Балаклійської міської військової адміністрації №3525 від 11.12.2023

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

11 грудня 2023 року             м. Балаклія                             № 3525

Про затвердження Програми задоволення потреб осіб/сімей у соціальних послугах Балаклійської міської ради (військової адміністрації) Ізюмського району Харківської області

Відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про соціальні послуги»

ЗОБОВ’ЯЗУЮ:

1. Затвердити Програму задоволення потреб осіб/сімей у соціальних послугах в Балаклійській територіальній громаді на 2024-2028 роки (додається).

2. Фінансовому управлінню Балаклійської міської ради Харківської області (Куценко Н. В.) забезпечити фінансування заходів Програми в межах кошторисних призначень на відповідний бюджетний рік.

3. Контроль за виконанням даного розпорядження покласти на заступника міського голови Ларису БЛУДОВУ.

Начальник Балаклійської міської

військової адміністрації Віталій КАРАБАНОВ

ЗАТВЕРДЖЕНО

розпорядження начальника Балаклійської міської військової адміністрації
від 11 грудня 2023 року № 3525

ПРОГРАМА
задоволення потреб осіб/сімей у соціальних послугах Балаклійської
міської ради (військової адміністрації) Ізюмського району Харківської області на 2024-2028 роки

ПАСПОРТ ПРОГРАМИ

  1. Ініціатор розроблення Програми Балаклійська міська рада (військова адміністрація) Ізюмського району Харківської області
  2. Розробники Програми Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Балаклійської міської ради, Центр соціальних служб Балаклійської міської ради
  3. Співрозробники Програми Управління соціального захисту населення Балаклійської міської ради
  4. Відповідальний виконавець Програми Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Балаклійської міської ради, Центр соціальних служб Балаклійської міської ради
  5. Учасники Програми Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Балаклійської міської ради, Центр соціальних служб Балаклійської міської ради, підприємства, установи та організації усіх форм власності
  6. Термін реалізації Програми 2024–2028 роки
  7. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, всього В межах бюджетних призначень з урахуванням можливостей місцевого бюджету по роках

1.Визначення проблем, на розв’язання яких спрямована Програма
Програма розроблена з метою розвитку надання соціальних послуг в Балаклійській громаді. Одним з пріоритетних напрямків соціальної політики є підвищення ефективності надання соціальних послуг та задоволення потреб осіб/сімей.
На сучасному етапі розвитку українського суспільства особливого значення набувають завдання підвищення добробуту населення, заохочення його прагнення до соціального прогресу з метою наближення рівня життя в країні до європейських стандартів. Вирішення цих завдань неможливе без реалізації програм соціальної підтримки населення, у тому числі надання соціальних послуг.
На території громади функціонують територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Балаклійської міської ради та центр соціальних служб Балаклійської міської ради. Установи надають 10 з 18 видів базових соціальних послуг згідно Державного стандарту для соціально вразливих груп населення (переважно особам похилого віку; особам з інвалідністю; внутрішньо переміщеним особам; сім’ям опікунів/піклувальників, прийомним сім’ям та дитячим будинкам сімейного типу, в яких виховуються діти сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; особам та дітям, постраждалим від жорстокого поводження та насильства; умовно-засудженим особам та членам їх сімей; неповнолітнім дітям, які за рішенням суду звільнені від відбування покарання з випробуванням; ветеранам війни та членам їх сімей; сім’ям загиблих Захисників та Захисниць України; ВІЛ – інфікованим особам та членам їх сімей; особам та членам їх сімей, де є алко – та наркозалежні; сім’ям одиноких матерів/батьків; багатодітним родинам та сім’ям з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах):
-інформування;
-консультування;
-кризове (екстрене) втручання;
-соціальна адаптація;
-посередництво;
-представництво інтересів;
-соціальна профілактика;
-догляд вдома;
-натуральна допомога;
-соціальний супровід.
Ця Програма спрямована на розв’язання основних проблем, які були виявлено під час проведення постійного моніторингу та створення власної системи надання соціальних послуг вразливим групам населення громади, відповідно до їх потреб та державних стандартів із залученням благодійних, громадських та релігійних організацій громади та використанням різних інструментів міжсекторного та міжмуніципального партнерства.
Особливої уваги також потребують громадяни з невиліковними захворюваннями. Саме тому, необхідне удосконалення соціальної послуги догляду, у тому числі паліативного, шляхом запровадження мультидисциплінарного підходу. Паліативний догляд здійснюватиметься у тісній співпраці із закладами охорони здоров’я.
Мешканці громади мають потребу у проведенні широкого інформування про їхні права і можливості в отриманні соціальних послуг, передбачених законодавством, про зміст соціальних послуг та можливий їх вплив на зменшення ризиків потрапляння у складні життєві обставини, вихід із кризової ситуації.
Таким чином, забезпечення соціальної підтримки населення громади, адресності та доступності соціальних послуг на сьогодні є нагальною потребою.
1.1 Основним напрямком роботи територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Балаклійської міської ради є забезпечення якісного надання соціальних послуг особам та сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах, зумовлених похилим віком, інвалідністю, малозабезпеченістю.
До складу територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Балаклійської міської ради входять 3 відділення:
-відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги;

  • відділення денного перебування;
    -відділення соціальної допомоги вдома.
    Запроваджено Державні стандарти соціальних послуг:
    -догляд вдома;
    -натуральна допомога;
    -соціальна адаптація.
    Головними завданнями територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Балаклійської міської ради є:
    -виявлення осіб, які потребують надання соціальних послуг, формування електронної бази даних громадян, проведення визначення (оцінювання) потреб осіб у соціальних послугах;
    -забезпечення надання базових соціальних послуг особам, які належать до вразливих груп населення та перебувають у складних життєвих обставинах відповідно до переліку послуг, затвердженого Міністерством соціальної політики України, з метою мінімізації або подолання таких обставин;
    -взаємодія з іншими суб’єктами системи надання соціальних послуг, а також з органами, установами, закладами, фізичними особами – підприємцями, які в межах компетенції Балаклійської територіальної громади надають допомогу особам та здійснюють їх захист.
    Спеціалістами територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Балаклійської міської ради проводиться робота по виявленню потенційних отримувачів соціальних послуг завдяки співпраці з сімейними лікарями, старостами, спеціалістами установ та соціальними робітниками. Серед мешканців громади є значна кількість людей, що перебувають у складних життєвих обставинах і не можуть самостійно їх подолати. Відповідно до законодавства України, такі громадяни мають право на отримання соціальних послуг, зокрема повністю чи частково за рахунок бюджетних коштів.
    1.2 Основними напрямками діяльності Центру соціальних служб Балаклійської міської ради є комплексна система надання соціальних послуг сім’ям з дітьми/особам, які опинились у складних життєвих обставинах, раннє виявлення, облік та соціальний супровід сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, соціальне супроводження прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, пошук та підготовка кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни, піклувальники, патронатні сім’ї, наставники, профілактика раннього соціального сирітства, організація та здійснення соціально-профілактичної роботи. Крім того, не менш важливим завданням оновленої системи соціального захисту є не просто надання своєчасної допомоги, а й, перш за все, попередження кризової ситуації, що складається в родині.
    Впровадження у діяльність державних стандартів передбачає створення внутрішньої системи моніторингу, контролю, та оцінки якості соціальних послуг, що надаються. Це процедура, яка відбувається постійно і має на меті визначити, як забезпечуються встановлені показники якості, чи відповідає послуга своєму призначенню, чи має вона позитивний вплив на отримувача. Зовнішню оцінку якості соціальних послуг проводить управління соціального захисту населення Балаклійської міської ради згідно чинного законодавства.
    Центром соціальних служб Балаклійської міської ради надаються наступні соціальні послуги:
    -інформування;
    -консультування;
    -кризове (екстрене) втручання;
    -соціальна адаптація;
    -посередництво;
    -представництво інтересів;
    -соціальна профілактика;
    -натуральна допомога;
    -соціальний супровід (за Державним стандартом соціального супроводу сімей, у якихвиховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; за Державним стандартом соціального супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах).

2.Визначення мети Програми
Мета Програми полягає у подальшому розвитку нашої громади, а саме:
– покращенні доступу жителів Балаклійської територіальної громади до соціальних послуг належної якості, які надаються відповідно до потреб населення громади та державних стандартів надання соціальних послуг;
– створенні умов для забезпечення надання базових та допоміжних соціальних послуг вразливим групам населення громади, відповідно до їх потреб та державних стандартів шляхом зміцнення управлінського, кадрового, фінансового потенціалу територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Балаклійської міської ради, центру соціальних служб Балаклійської міської ради та залучення надавачів соціальних послуг комунальної та недержавної форми власності поза межами громади через механізми фандрайзингу, державно-приватного партнерства, соціальних програм та проєктів.
3.Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми, обсягів та джерел фінансування, строки виконання завдань, заходів Програми
Проблеми, на розв’язання яких спрямована ця Програма, передбачається подолати шляхом удосконалення власної системи надання соціальних послуг, основаної на періодичному вивченні потреб жителів в соціальних послугах, системному моніторингу якості їх надання, а також залучаючи громадські об’єднання, релігійні організації та інші установи та організації для розширення інфраструктури з надання соціальних послуг.
Окрім цього, приведення структури надавачів соціальних послуг у відповідність до вимог чинного законодавства, дозволить розширити кількість видів послуг та охопити більшу кількість вразливих груп населення шляхом запровадження додаткових безоплатних, платних та диференційованих соціальних послуг.
Виконання даної Програми дасть змогу громаді:
– покращити роботу з планування, фінансування і організації процесу надання соціальних послуг;
– наблизити весь спектр послуг до жителів громади, підвищити їх якість, забезпечити доступність, своєчасність, комплексність, адресність, гнучкість і превентивність;
– враховувати індивідуальні потреби отримувачів при наданні соціальних послуг;
– сприяти ранньому виявленню осіб, які потребують допомоги, та охопити послугами всіх, хто цього потребує;
– забезпечити моніторинг та оцінку надання соціальних послуг населенню на місцевому рівні;
– покращити кадрове забезпечення сфери надання соціальних послуг та підвищити кваліфікації працівників, що надають такі послуги, через їх участь у навчальних курсах, тренінгах, навчальних поїздках;
– покращити стан матеріально-технічної бази надавачів соціальних послуг;
– подолати або мінімізувати складні життєві обставини.
Фінансування заходів на виконання Програми здійснюватиметься за рахунок коштів бюджету Балаклійської територіальної громади (в межах коштів, передбачених на відповідний бюджетний період) із залученням інших джерел фінансування, що не заборонені законодавством.
Щороку при формуванні бюджету будуть передбачатись цільові кошти, виходячи із фінансових можливостей громади, для забезпечення виконання заходів Програми.
Термін реалізації Програми: 2024–2028 роки.
№ з/п Напрямки фінансування Обсяги фінансування

  1. Оплата праці В межах бюджетних призначень з урахуванням можливостей місцевого бюджету по роках
  2. Нарахування на оплату праці В межах бюджетних призначень з урахуванням можливостей місцевого бюджету по роках
  3. Придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю В межах бюджетних призначень з урахуванням можливостей місцевого бюджету по роках
  4. Оплата послуг (крім комунальних)
    В межах бюджетних призначень з урахуванням можливостей місцевого бюджету по роках
  5. Оплата комунальних послуг та енергоносіїв
    В межах бюджетних призначень з урахуванням можливостей місцевого бюджету по роках
  6. Окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм, не віднесені до заходів розвитку В межах бюджетних призначень з урахуванням можливостей місцевого бюджету по роках

4.Перелік завдань і заходів Програми, напрями використання бюджетних коштів та результативні показники
Головними завданнями Програми є:

  • забезпечення реалізації механізму надання соціальних послуг за принципами адресності, індивідуального підходу, доступності, відкритості та добровільності;
  • забезпечення ефективної координації діяльності суб’єктів соціального спрямування у наданні соціальних послуг мешканцям Балаклійської територіальної громади, в тому числі шляхом співробітництва та партнерства з громадськими об’єднаннями;
  • розвиток матеріально-технічної бази сфери надання соціальних послуг;
  • соціальне обслуговування та підтримка осіб, що перебувають у складних життєвих обставинах.

5.Координація та контроль за ходом виконання Програми
Загальна координація та контроль за ходом виконання Програми покладені на заступника міського голови відповідно до розподілу обов’язків. Відповідальними виконавцями Програми визначено територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Балаклійської міської ради та центр соціальних служб Балаклійської міської ради.
З метою дотримання принципу колегіальності, компетентності та прозорості фінансового забезпечення реалізації Програми, функції щодо здійснення системного моніторингу покладаються на фінансове управління Балаклійської міської ради.

Заступник міського голови Лариса БЛУДОВА