Представники Балаклійської громади відвідали пʼять бібліотек Берліну.

На початку грудня в рамках проєкту «Бібліотека-місце сили!» представники Балаклійської громади разом з представниками ще чотирьох громад з Сумської, Херсонської, Київської та Чернігівської областей відвідали пʼять бібліотек Берліну.

Даний проєкт реалізується Українська бібліотечна асоціація/Ukrainian Library Association із Центральною бібліотекою міста Берлін (Німеччина) за підтримки Європейського Союзу (програма Дім Європи).

Ідея проєкту – дати можливість розвитку бібліотеці, створити нові проектні ідеї та послуги для громади, які сприятимуть відновленню людей та громад після окупації, в тому числі моральному, культурному та економічному.

Учасники проєкту були приємно вражені роботою берлінських бібліотек та кількістю відвідувачів в них. Бібліотеки розташовані у різних районах мегаполісу, але їх роботу можна обʼєднати одним спільним висловом: «Бібліотека не для книг, а для людей!» В сьогоденні німецьких бібліотек відбувається активний і живий рух людей.

В бібліотеці Інґеборґ Древіц Штегліц- Целендорф, яка знаходиться в торгівельному центрі, діти з батьками на зручних диванчиках з книжками, нескінченні фотосесії біля прикрашених ялинок, багато людей похилого віку за столиками з газетами і журналами, живе спілкування між незнайомими людьми. Купа людей різного віку з різними інтересами, але під одним дахом- дахом бібліотеки! Постійні відвідувачі стають частиною життя бібліотек і кожен із них знаходить свій особистий простір за своїм смаком, і це не тільки про смак в літературі – це про різні бажання та потреби людей різного світогляду.

У сучасних берлінських бібліотеках створені умови аби максимально задовільнити потреби усіх відвідувачів, бо «Бібліотека- є місцем сили!». Тож, отримавши величезну дозу позитивних емоцій та вражень, будемо втілювати найцікавіші та кращі практики, перетворюючі наші бібліотеки на місце сили та затишку!