Вірусний гепатит А

Випадки вірусного гепатиту А в Україні виявляють щороку у різних областях. Збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період. Нині спалах є на Вінничині, а в інших регіонах- поодинокі випадки.

Гепатит А — гостре інфекційне захворювання вірусної етіології, що характеризується переважним ураженням печінки, пожовтінням шкірних покривів та інтоксикацією організму. Ця інфекція також відома як “хвороба Боткіна”. Збудник потрапляє в організм людини через заражену їжу, воду та при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною.

Найбільш уразливі до гепатиту А – діти. Однак захворіти може кожен. 

Одужання іноді триває кілька місяців. Крім ураження печінки, в окремих випадках гепатит А може спричиняти ураження нирок, підшлункової залози, перебігати з болями в суглобах та навіть призвести до смерті. 

Наразі не існує спеціального лікування проти вірусного гепатиту А. Найкращий спосіб запобігти хворобі – зробити щеплення. 

Щеплення від гепатиту А рекомендовані дітям і дорослим, особливо тим, хто планує відвідати країни Африки, Азії та Південної Америки. 

Вакцинація проводиться від 1 року 2 дозами з інтервалом 6 місяців. 

Якщо невакцинована людина мала близький побутовий або сексуальний контакт із хворим на гепатит А, їй рекомендоване екстрене щеплення протягом 2 тижнів від моменту контакту. 

Також не забувайте дотримуватися простих правил гігієни: 
– частіше мийте руки з милом, зокрема перед приготуванням та вживанням їжі
– пийте тільки кип’ячену або бутильовану воду 
– ретельно мийте овочі та фрукти, обдавайте кропом 
– стежте за чистотою рук дитини, іграшок, предметів побуту
– Не займайтесь самолікуванням. При появі перших ознак знедужання терміново звертайтесь до лікаря.

Балаклійське відділення 
Ізюмської філії
ДУ «ХОЦКПХ МОЗ»