Балаклійське управління Ізюмської філії Харківського обласного центру зайнятості повідомляє про надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю

Постановою Кабінету Міністрів України від 22.08.2023 року № 893 затверджений  Порядок надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю (далі – Порядок), що передбачає виплату компенсації роботодавцю, який після 29.08.2023 року працевлаштував людину з інвалідністю та підготував для неї робоче місце.

Розмір компенсації залежить від групи інвалідності особи, для якої облаштоване робоче місце: І група інвалідності до 100,5 тис. грн., ІІ група – до 67 тис. грн. 

При цьому особа з інвалідністю протягом 180 календарних днів, що передують дню її працевлаштування не повинна перебувати у трудових відносинах з роботодавцем, який подав заяву.

Фактичні витрати за облаштування робочого місця компенсуються, зокрема за придбання:

  • меблів (крісел з регульованими або фіксованими сидіннями, поручнів та брусів, розсувних дверей, засобів для їх відчинення/зачинення тощо);
  • допоміжних засобів для позиціонування курсора та тактильних комп’ютерних дисплеїв;
  • брайлівських клавіатур та портативних пристроїв;
  • допоміжних засобів для відтворення звуку та для забезпечення здатності чути і бачити, тощо.

Повний перелік допоміжних засобів для облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю викладений у додатку 1 до Порядку.

Роботодавець впродовж 90 днів після облаштування робочого місця для працевлаштованої людини з інвалідністю подає до центру зайнятості за місцем провадження своєї господарської діяльності пакет документів, згідно п. 6 Порядку: копію документу, що підтверджує працевлаштування особи та документи, що підтверджують придбання допоміжних засобів для облаштування робочого місця (договір, рахунок, квитанція, накладна тощо).

Центр зайнятості після розгляду наданих роботодавцем документів у десяти денний термін приймає рішення про надання компенсації або відмову в її наданні. 

Перелік критеріїв, за якими не надається компенсація, викладений в п. 7 Порядку.

За більш детальною інформацією роботодавці можуть звернутись до фахівця управління (тел. 0501605209 Наталія).