Візьміть дитину у родину!

Візьміть мене у родину… Це бажання кожної дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування.

У більшості з нас є батьки, рідні та близькі люди, з якими легше долати труднощі. Проте є діти, які позбавлені цієї життєвої підтримки, родинного тепла і виховання. Кожен з Вас може стати надією для таких дітей. Подарувати віру і радість життя.

З метою поліпшення становища дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, громадянам нашої країни надається право взяти дитину у родину на спільне виховання та проживання – усиновити дитину, взяти дитину під свою опіку/піклування, створити прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, патронатну сім’ю.

Усиновлення – є найкращою із всіх можливих на сьогодні форм сімейного влаштування дітей, тобто прийняття їх у сім’ю на правах рідних.

Опіка, піклування встановлюються для виховання дітей, які залишилися без батьківського піклування, і перебувають в родинних зв’язках з потенційним опікуном чи піклувальником. Опіка встановлюється над дітьми, які не досягли 14-ти років, піклування – над неповнолітніми від 14 до 18 років.

Прийомна сім’я – сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей (власних та вихованців) у дитячому будинку не повинна перевищувати 10 чоловік.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Оплата послуг зі здійснення патронату над дитиною здійснюється шляхом щомісячних виплат грошового забезпечення патронатним вихователям. Розмір оплати за послугу патронату над дітьми прирівняний до 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи (12945 грн/місяць). На утримання кожної дитини, влаштованої у сім’ю патронатного вихователя, виплачується щомісячна соціальна допомога у розмірі 2 прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку (на дітей віком до 6 років – 4544 грн./місяць; на дітей віком від 6 до 18 років – 5666 грн./місяць).

В нашій країні багато дітей, які мріють про маму і тата…

Саме Ваша сім’я може стати для дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, осередком любові і тепла, якого вона прагне. І саме Ви навчите її більше усміхатися, любити людей і бути щасливою. Ваш вчинок зробить цей світ добрішим. Ми віримо, що Ви чуйна та щира людина і доля дітей, залишених без піклування рідних батьків, не байдужа Вам!

Усі небайдужі родини, які готові поділитися сімейним теплом, мають бажання прийняти у свою родину дитину, звертайтесь до служби у справах дітей Балаклійської міської ради Харківської області за адресою: м. Балаклія, вул. Жовтнева, 18, каб. 402-405,
тел. (05749) 5-44-85, 2-91-14.