День охорони праці

Відповідно до Указу Президента України від 18.08.2006 №685/2006 щороку 28 квітня в Україні відзначається День охорони праці.

У 2023 році за рішенням Міжнародної організації праці Всесвітній день охорони праці присвячений безпечному та здоровому робочому середовищу як фундаментальному принципу та праву на роботі.

Право на працю у безпечних та здорових умовах праці закріплено Конституцією України. З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну питання безпеки праці набуло нового значення. Тисячі підприємств продовжують функціонувати, незважаючи на додаткові щоденні ризики та випробування.

Праця в умовах воєнного стану пов’язана з великою кількістю нових, в тому числі смертельно небезпечних чинників, що призводить до погіршення умов праці в усіх галузях економіки. Україна несе великі втрати в цій війні і ці втрати збільшуються внаслідок загибелі працівників на робочих місцях.

Так, за час збройної агресії російської федерації під час виконання трудових обов’язків на виробництві в Україні постраждало 3065 працівників, у тому числі 520 зі смертельним наслідком. –

Не зважаючи на активні бойові дії на території області, працюючі підприємства області зберегли комплексність системи охорони праці. За результатами моніторингу, яким охоплено 733 працюючі підприємства, установи та організації області, до їх колективних договорів включено заходи покращення умов праці (3,3 тис. заходів). Станом на 01.01.2023 на На підприємствах за умовами праці було атестовано 22,7 тис. робочих місць або 99,4% до потрібного, 37,3 тис. працівників на 498 підприємствах користувались пільгами та компенсаціями за умови праці згідно чинного законодавства. У 2022 році кількість потерпілих внаслідок виробничого травматизму в області склала 229 осіб, що на 20% менше, ніж у 2021 році.

В умовах воєнного стану зусилля державних органів направлені на максимальне поширення інформації з питань організації безпечних умов праці, збереження життя та здоров’я працівників. З відповідною інформацією та рекомендаціями можна ознайомитись на інформаційному порталі за посиланням: https://pratsia.in.ua/.

Цього дня ми вшановуємо пам’ять усіх працівників, які загинули, виконуючи службові й трудові обов’язки.