Щодо субсидій та пільг з 01.12.2022 року.

Постановою КМУ від 16 вересня 2022 р. № 1041 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України» передано функції з призначення та виплати житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійному фонду України. Постанова набрала чинності з 23 вересня 2022 року.

Це означає, що:

з 1 жовтня 2022 року Пенсійний фонд України забезпечує виплату субсидій та пільг;

з 1 грудня 2022 року повноваження про призначення, нарахування і виплати житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг переходить від органів соціального захисту населення до органів Пенсійного фонду України.  

3 1 грудня  заяви приймають органи Пенсійного фонду України, у тому числі у разі надіслання їх поштою або в електронній формі (через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний додаток Пенсійного фонду України, засобами Порталу Дія) незалежно від місця проживання.

Також заяви з необхідними документами для призначення субсидії приймають у сільських, селищних, міських радах територіальної громади або військової адміністрації та ЦНАПах за зареєстрованим/задекларованим місцем проживання (орендарі, внутрішньо переміщені особи – за фактичним місцем проживання), які передають їх протягом трьох робочих днів з дати їх надходження  органам Пенсійного фонду України.

На період дії воєнного стану на території адміністративно-територіальних одиниць, де управління соціального захисту населення, не мали можливості здійснювати діяльність, нарахування та виплату соціальних допомог, виплата пільг і житлових субсидій здійснювалась Міністерством соціальної політики на підставі наявної інформації в базах даних державного підприємства “Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики.

Відповідно до постанови № 215 від 07.03.2022 рокуКабміну «Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану», за новим механізмом централізованої виплати «Ощадбанк» перераховував кошти на рахунки банків, в яких одержувачі субсидій відкрили рахунки. Також гроші переказували «MYTRANSFER» та «ПриватБанк».

Однак в окупованих населених пунктів не працювали ні банки, ні Укрпошта. І люди, звісно, не отримували коштів. А поки йде звірка баз даних, людям радять набратися ще трохи терпіння. У відомстві запевнили, що роблять усе можливе, аби прискорити відпрацювання зазначених заяв.

До січня 2023 року існували дві форми грошової виплати: готівкова та безготівкова. Відтепер, у зв’язку із завершенням реформи монетизації пільг, українці отримуватимуть виплати на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій готівковій формі

Виплата пільг на оплату житлово-комунальних послуг пільговикам тепер здійснюється у грошовій готівковій формі шляхом перерахування коштів Пенсійним фондом України:

• Тим пільговикам, які до грудня 2022 року вже отримували відповідні пільги у готівковій формі, а також тим, які звернулися за наданням виплати починаючи з грудня 2022 року, Пенсійний фонд України перерахує кошти на їхні рахунки, відкриті в уповноважених банках або для виплати через відділення АТ «Укрпошта». Це залежить від способу виплати, обраного одержувачем пільги.

• Пенсіонерам, які до грудня 2022 року отримували пільги у грошовій безготівковій формі, виплата здійснюватиметься шляхом перерахування коштів на їх пенсійні рахунки в уповноважених банках або через відділення АТ «Укрпошта», де людина одержує пенсію. 

• Пільговикам, які до грудня 2022 року отримували пільги у грошовій безготівковій формі і не є пенсіонерами (тобто в Пенсійного фонду України відсутні виплатні реквізити банківського рахунку або адреса доставки коштів) кошти на виплату пільг перераховуються на їх поточні рахунки, відкриті Пенсійним фондом України в АТ «Ощадбанк». 

Щоб одержати кошти з такого рахунку, потрібно особисто звернутися до АТ «Ощадбанк» для укладення договору банківського рахунка.

Якщо ж пільговик бажає отримувати кошти пільг на рахунок, відкритий в іншому банку, або через відділення АТ «Укрпошта», він має звернутися із відповідною заявою до органу Пенсійного фонду України в обраний спосіб:

• особисто до будь-якого сервісного центру головного управління Пенсійного фонду України;

• поштою;

• через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.