Заклади Балаклійської громади відновлюються. Бібліотечна мережа

На жаль війна не оминула й культурну сферу Балаклійської громади і військові дії призвели до значних пошкоджень та втрат у наших закладах культури.

До повномасштабного вторгнення військ російської федерації на території Балаклійської громади працювала бібліотечна мережа: центральна бібліотека, бібліотека для дітей, 2 міські та 15 сільських філій.

До 24 лютого 2022 року читачами бібліотечної мережі Балаклійської громади були 15.896 чол., книжковий фонд становив – 303.847 книг, книговидача в рік становила 327.474 книги. В бібліотеках функціонували клуби по інтересам, гуртки читачів, Літературна студія Промінь, відвідувачами різноманітних заходів, виставок та презентацій були більше 15 тис. чоловік в рік.

Під час окупації були пошкоджені 12 приміщень сільських бібліотек, 3 – зруйновані повністю. Постраждала будівля центральної бібліотеки, були частково вибиті вікна та пробитий дах. 

З фонду бібліотеки була вилучена вся література на українській мові після 1991 р. видання та підготовлена до списання, книги були зняті з полиць і розкидані на підлозі. Викрадені та частково пошкоджені меблі, оргтехніка та комп’ютери.

Однак життя продовжується і за три місяці після звільнення міста від окупантів завдяки волонтерам, небайдужим громадянам, організаціям заклади культури  поступово відновлюються та наповнюються необхідним.

Наприкінці вересня наше місто відвідав Міністр культури Олександр Ткаченко, який уважно оглянув заклади культури, вислухав прохання та подарував бібліотеці нові книжки. На початку жовтня  фонд «Солідарна молодь Харкова та Дніпра за підтримки друкарні UNICEF Ukraine поповнив бібліотечний фонд новими книжками. В листопаді 2022 року співробітники Henkel зібрали кошти та придбали для центральної бібліотеки 2 ноутбука, принтер, настільні лампи, а дитячому відділенню бібліотеки подарували українські книги, настільні ігри, матеріали для творчості малечі (альбоми для малювання, краски, кольорові карандаші, фломастери,кольоровий папір, пластилін тощо). Ці подарунки допоможуть дітям відволіктись та повернути  радість, украдену війною.

Сьогодні Балаклійська центральна бібліотека працює та з нетерпінням чекає своїх читачів.