День захисту дітей

1 червня у всьому світі відзначають Міжнародний день захисту дітей. Рішення про створення такого свята було прийнято під час сесії Міжнародної демократичної федерації жінок 1949 року в Парижі. Заснування такого дня ініціювали через те, що в багатьох країнах світу залишилося чимало дітей без батьків та даху над головою після Другої світової війни.

На жаль, День захисту дітей вже 3-й рік поспіль в Україні проходить в умовах повномасштабної війни. Сотні тисяч дітей були змушені тимчасово виїхати з країни, десятки тисяч перечікують повітряні тривоги в укриттях, тисячі живуть в зоні бойових дій. Війна торкнулася життя кожного маленького українця. Тому в це свято дорослим особливо важливо підтримати дітей і показати, що ми завжди поруч.

На даний час у країні все ще є діти, які потребують влаштування до сімейних форм виховання. Тому, хто виріс у родині, важко уявити, що відчуває маленька дитина, яка залишилася без батьків, без їх любові і підтримки. Можемо лише здогадуватись. Ми не розуміємо наскільки  для нас важливо відчувати любов та підтримку близьких людей, а лише коли втрачаємо – розуміємо і цінуємо. Погодьтесь, що зростати без батьків, підтримки, віри у майбутнє, надії на щасливе життя, а також не відчувати, що тебе хтось любить, за тебе хтось переймається, і взагалі, розуміти, що ти нікому не потрібен і твоя доля нікого не хвилює – це дуже-дуже важко і прикро. Не хочеться навіть думати про те, що найзаповітніша мрія цих дітей може бути нездійсненною.

Чинним законодавством передбачено чотири форми сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: усиновлення, опіка (піклування), прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ).

Усиновлення – це прийняття усиновлювачем (подружжям або особою, яка не перебуває у шлюбі) у свою сім’ю дитини на правах дочки чи сина, на підставі рішення суду. При усиновленні дитини надається державна допомога як при народженні першої дитини. В результаті усиновлення між усиновлювачами і дитиною виникають юридичні права та обов’язки, як між біологічними батьками і дітьми, дитина втрачає свій сирітський статус, тому усиновлення вважається найкращою для дитини формою влаштування і є в державі пріоритетною.

Опіка (піклування) – це влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян, які перебувають, переважно, у сімейних, родинних відносинах з цими дітьми. Опіка встановлюється над малолітніми віком до 14 років, піклування – над неповнолітніми віком від 14 до 18 років рішенням суду або розпорядженням районної державної адміністрації.  

Прийомна сім’я – сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від 1 до 4 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Діти мають рости в атмосфері сімейної любові і Ви можете врятувати малюків від сирітської долі. Розпочніть свій шлях вже сьогодні, подаруйте любов і турботу тим, хто найбільше цього потребує!

   Якщо Ви маєте серйозні наміри та готові взяти дитину до себе в сім’ю, звертайтесь до служби у справах дітей  Балаклійської  міської ради Харківської області.

   Наша адреса: м. Балаклія, вул. Жовтнева, 18, каб. 402 – 405 тел. 5-44-85, 2-91-14