Звіт старости Борщівського старостинського округу за 2023 рік

До Борщівського старостинського округу входить одне село Борщівка, населення якого на початок війни становило 998 осіб , станом на 01.01.2024 року становить 670 осіб, 159 осіб виїхали за межі України. На території округу, згідно погосподарського обліку 516 домоволодінь, проживають у 306.

Як староста виконую роботу в окрузі відповідно до Конституції України, Законів України, Положення про Старостат Балаклійської міської ради та інших нормативно-правових актів і представляю інтереси жителів села Борщівка. 

У старостинському окрузі здійснюється прийом громадян, ведеться погосподарський облік, складається електронний погосподарський облік, видаються довідки, вчиняються нотаріальні дії, оформляються соціальні допомоги. За 2023 рік посадовцями старостату було вчинено 28 нотаріальних дій, видано 278  довідок, 37 дій відносно реєстрації та зняття місця проживання;сформовано та направлено до УСЗН   справ на житлові субсидії  23 домогосподарства, дані консультації та роз’яснення усім, хто звертався щодо переоформлення чи автоматичного призначення  житлової субсидії, До війни мали субсидію 112 домоволодінь, У старостинському окрузі зареєстровано як ВПО – 42 особи; оформлено соціальних виплат – 51справа  ( це малозабезпечені сім’ї, одинокі матері, ті, хто не мають права на пенсію, оформлення виплат при народженні дитини, вагітність та пологи, пакунок малюка; допомога та пільга для осіб із інвалідністю, багатодітні родини, допомога по догляду осіб, яким виповнилось 80 років і вони потребують сторонньої допомоги , тимчасова допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів).

Під час особистого прийому громадян старостою прийнято 59 осіб, які  зверталися з різними питаннями та проблемами, на всі звернення надані відповіді та консультації. Крім того було багато звернень в телефонному режимі, на які також надавались консультації та вирішувались проблеми. 

На території старостинського округу є ФАП, приміщення в задовільному стані, використовується під час прийому сімейним лікарем згідно місячного графіка. Є нагальна потреба у забезпеченні медичними працівниками. Відсутнє аптечне забезпечення. Здійснюють прийом раз на місяць медики з м.    Харкова, надають медичну допомогу та медикаменти. 

В селі Борщівка є навчальний заклад Борщівська гімназія, де навчається 50 дітей місцевих, 20 – за кордрном, у дитячій різновіковій групі 12 діток місцевих, 2 за кордоном. Навчання проходить в онлайні.

Клуб працює згідно графіка роботи , по 4 години  щоденно. Бібліотека не працює. Бібліотекар знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до 3 -х років. У клубі пошкоджені всі вікна, частина даху, внутрішні приміщення. 

В селі працювали благодійні фонди, які забезпечували мешканців села продуктовою, побутовою хімією та гігієною гуманітарною допомогою. Це БФ “Звичайні люди”, БФ “Янголи спасіння”, американський некомерційний фонд централ кітчен, “ПРОЛІСКА”, БФ”Країна доброти”, МОМ, Червоний Хрест, БФ”Незвичайні люди”, БФ”Бажаємо миру”, БФ”Незламний Харків”, БФ “Добрі люди для дітей” Було отримано 81 т300 кг продукції;  хліба отримано 4,5 тонн , одля незахищених верств населення. олії – 220 літер.  Побутовою  хімією  та гігієною було забезпечення від Червоного хреста та МОМ.  За рік було забезпечено  паливною деревиною  та брекетами  – 78 осіб від благодійних фондів та за державний кошт. 

Під час окупації частина домогосподарств зазнала пошкодження. Станом на 26.03.2024 в  через застосунок «Дія» по Борщівському старостинському округу за програмою «Євідновлення» подано 12 заяв на отримання компенсації за пошкоджене майно, які розглянуті комісією та винесено рішення по даним заявам на загальну суму 569,1 тис.гривень. Отримали кошти 9 мешканців на загальну суму 458,21 тис.грн, передано на виплату та отримають найближчим часом кошти мешканців по 2 заявам на загальну суму 110,9 тис. гривень.

10 домогосподарств відновили житло  завдяки БФ “Солідарітес інтернейшн”. Залишився не відновлений дах багатоповерхівки.

А також не відновлене пошкодження комунальної власності-  вікна у шкільному закладі, будвілі клубу та бібліотеки і покрівля клубу. 

Розуміємо, що в час воєнного стану  фінансування із державного та місцевого бюджетів обмежене, і ми не можемо вирішувати всі проблеми. Найболючіша проблема – це дороги, які перебувають на балансі Служби автомобільних доріг та місцеві дороги.У 2023 році  в селі відремонтований дуже важливий для сполучення через річку міст.  Дорога Балаклія – Бригадирівка за три роки дуже розбита, потребує ремонту.  За коши БФ” Солідарітес Інтернейшен” було замінено водонапірну башту, зараз іде підготовка до встановлення системи фільтрування води з метою забезпечення питтєвою водою населення.

За звітний період на території Борщівського старостинсткого округу проводились  роботи та заходи по благоустрою, які вдалось реалізувати у тісній співпраці з Балаклійською міською військовою адміністрацією , засновниками ТОВ АФ “Борщівське,” жителями округу.

Завдяки допомозі ТОВ АФ “Борщівське” неодноразово проводилося обкошування бур’янів на території парку, футбольного поля, місцини відпочинку “Лелека” , узбіччя доріг; збирались та вивозились побутові відходи.

В селі працює колектив “Борщівські Лелеки” для підтримки і допомоги нашим захисникам.  У роботі колективу задіяна велика кількість людей, благодійних фондів, волонтерів, які надають величезну допомогу у збиранні коштів, забезпеченні нитками для в’язання носків, килимків, придбанні парафіну для окопних свічок, матеріал для зварювання пічок. Місцеві жителі щоразу забезпечують захисників домашньою випічкою, овочами, фруктами, надаємо чай, каву, цукерки,  вологі серветки, холодний душ, грілки для рук, ніг, устілки, одіяла , матраци. За рік роботи було придбано і використано 7000м² спандбонду, зв’язано 238 сіток різних розмірів, відправлено для 43 бригад; зв’язано 3000 носків, зібрано 150 шт. одіял, зварено 95 пічок -буржуйок, придбано 1000 кг парафіну, зроблено 3360 окопних свічок, придбали автомобіль, брали участь у придбанні ще автівки місцевому військовому. Це завдяки участі мешканців нашого села та всіх небайдужих. Плетіння сіток – це виключно робота мешканців нашого села.  Іде весна, змінюється довкілля, кольори природи, робота продовжується, є замовлення на сітки вже весняних кольорів.потреби ростуть, замовлень багато, не завжди вистачає коштів, допомагає Іван Андрійович Шуляк, Леонід Володимирович Новак. Та чомусь спостерігається спад активності від населення, зараз  в’яжуть одні й ті ж. Зараз канікули , можуть долучитись діти, матері, непрацююче населення може ходити згідно графіка і без нього.