Представники відділу освіти та Балаклійського ліцею № 5 взяли участь у презентації дослідження «Війна та освіта. Два роки повномасштабного вторгнення»

Як війна впливає на освіту в громадах сьогодні та чого нам чекати завтра?

Відповідь на це та чимало інших запитань — міститься у дослідженні «Війна та освіта. Два роки повномасштабного вторгнення», яке було презентоване Міжнародним благодійним фондом SavED. Разом із VoxPopuli Agency за підтримки Програми ULEAD з Європою та Міністерства освіти і науки України детально досліджено вплив війни на освіту в Україні.

До участі у презентації, яка відбулася 10 лютого 2024 рокуц у м. Київ, були запрошені представники відділу освіти Балаклійської міської ради та Балаклійського ліцею № 5.

Балаклійська громада почала працювати із Міжнародним благодійним фондом SavED із вересня 2023 року. Результат співпраці — створення цифрових освітніх центрів, вони ж “Вулики”, у двох закладах громади.

Місія міжнародного благодійного фонду SavED – допомогти громадам, що постраждали від війни, відновлювати доступ до освітніх активностей.

Основні результати дослідження:

▪️Попри те, що учні не заперечують наявність у себе прогалин у знаннях, вони не схильні звинувачувати у своїх освітніх неуспіхах учителів, критикувати якість викладання чи зауважувати технічні проблеми. Незадоволеність власними успіхами в навчанні діти пояснюють проблемами із мотивацією та лінощами.

▪️Вчителі, батьки та діти вважають, що особисті зусилля та сила волі — ключові фактори для навчання.

▪️ТОП бар’єрів для навчанні і учні, і їхні батьки, і учителі та керівники закладів освіти називають повітряні тривоги.

▪️Тривога не лише повітряна, але і внутрішня – серед домінуючих емоцій в учнів. При цьому батьки та вчителі оцінюють емоційний стан дітей краще, ніж самі діти. Щонайменше втричі більше дітей мають тривожний стан, ніж вважають їхні батьки та педагоги.

▪️Чверть школярів має песимістичні погляди щодо майбутнього України, ще 25% – ані оптимістичні, ані песимістичні. І кожен четвертий учень після школи хоче виїхати за кордон.

Повне дослідження можна переглянути за посиланням.

Сподіваємось на подальшу плідну співпрацю із SavED та відновлення доступу дітей Балаклійської громади до освітніх активностей.