4 лютого – Всесвітній день боротьби проти раку

Його мета – привернути увагу суспільства до глобальної проблеми онкозахворювань. Нагадати людям, наскільки вони небезпечні та знизити смертність від раку.Лікарі стверджують, що сьогодні рак виліковний. Головне – дбати про своя здоров’я та вчасно виявити хворобу.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), більшість випадків смерті внаслідок онкологічних захворювань трапляється через рак легенів, шлунка, печінки, товстого кишківника та молочної залози.

В Україні, за даними Міністерства охорони здоров’я, понад мільйон онкохворих. Щороку рак виявляють у майже 140 тисяч осіб. Причому третина пацієнтів дізнаються про свій діагноз на пізніх стадіях, коли боротися із захворюванням надзвичайно складно. Своєчасна ж діагностика дозволяє  повністю вилікуватися від раку. А правильний спосіб життя – знизити ризик захворювання.

Крім того, важливо знати основні фактори ризику. Згідно з даними ВООЗ, близько 30% випадків смерті від раку викликані п’ятьма основними ознаками, що безпосередньо пов’язані зі способом життя людини:

• вживання тютюну;

• вживання алкоголю;

• переїдання та зайва вага;

• недостатнє вживання в їжу фруктів і овочів;

• малорухливий спосіб життя.

Медичною спільнотою розроблено спеціальні діагностичні програми – скринінгові дослідження, які дозволяють своєчасно виявити новоутворення. Чим раніше патологія буде виявлена, тим більше шансів на благополучний прогноз хвороби.

Лікарі рекомендують такі скринінгові дослідження:

– мамографічний скринінг раку молочної залози у жінок;

– цитологічний скринінг передраку та раку шийки матки;

– скринінг раку та передраку товстої кишки за допомогою тесту на приховану кров;

– скринінг раку передміхурової залози: тест на простатичний специфічний антиген.

Профілактика онкозахворювань:

Відмова від тютюну, вживання якого є найважливішим чинником ризику розвитку раку. 

Здорове харчування. Є зв’язок між зайвою вагою, ожирінням і багатьма типами цієї хвороби, як от рак стравоходу, ободової та прямої кишки, молочної залози, слизової оболонки матки й нирок. Обмеження в їжі та вживання великої кількості фруктів і овочів може мати захисний ефект від багатьох ракових захворювань. 

Регулярна фізична активність і підтримка здорової ваги тіла разом із правильним харчуванням суттєво знижують ризик розвитку раку.

 Обмеження вживання алкоголю. Регулярне вживання спиртних напоїв є чинником ризику розвитку багатьох типів раку, включаючи рак порожнини рота, глотки, гортані, стравоходу, печінки, ободової та прямої кишки, молочної залози. Ризик розвитку раку безпосередньо залежить від кількості вживаного алкоголю.

Проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо оптимального для вас графіку онкоскринінгу.

У м. Харкові спеціалізована медична допомога при онкозахворюваннях надається у КНП «Обласний центр онкології», розташованому за адресом: м. Харків, вул. Лісопаркова, 4, тел. (095)81-89-103, (098)06-95-545, та ДУ «Інститут медичної радіології та онкології НАМН України ім. С.П. Григор’єва», розташованому за адресом: м. Харків, вул. Пушкінська, 82, тел.725-50-12.