Допомога з працевлаштування для внутрішньо переміщених осіб в Балаклійській громаді.

З початком вторгнення російських військ на територію України значна кількість громадян були змушені покинути свої домівки. При переїзді до нового міста переселенцям важливо вдало інтегруватись в громаду. А одним із ключових факторів інтеграції – є наявність роботи. Вирішення питань щодо надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, особливо їх працевлаштування, знаходяться в найвищому пріоритеті роботи уряду та нашої громади.
На сьогодні 329 мешканців Балаклійської громади перебувають на обліку служби зайнятості, як такі, що потребують допомоги в працевлаштуванні, з них 20 осіб є внутрішньо переміщеними; з початку року було працевлаштовано 227 осіб, з яких 10 осіб внутрішньо переміщених. З метою стимулювання роботодавців до працевлаштування переселенців в рамках інформаційної компанії “Робота для ВПО: ти потрібен!” на базі Балаклійського управління Ізюмської філії Харківського обласного центру зайнятості було проведено семінар “Професійне навчання та розвиток – запорука підвищення конкурентно спроможності осіб на ринку праці” за участі 5 роботодавців громади; для осіб з числа внутрішньо переміщених було проведено профінформаційний семінар на тему: “Соціальні послуги служби зайнятості”. До участі в суспільно корисних роботах в умовах воєнного стану та громадських роботах протягом року було залучено 4 внутрішньо переміщених особи.
Тож куди звертатися та якими послугами та програмами можуть скористатися внутрішньо переміщені особи громади, аби працевлаштуватися на новому місці, -роз’яснюємо нижче:

Єдиний портал вакансій Державного центру зайнятості. Портал вміщує понад 200 тисяч актуальних вакансій по всій країні.
Балаклійське управління Ізюмської філії Харківського обласного центру зайнятості. Звернувшись до Державної служби зайнятості внутрішньо переміщені особи зможуть скористатися сервісами та послугами, спрямованими на сприяння у працевлаштуванні на новому місці. Їх проконсультують щодо працевлаштування, професійного навчання чи перенавчання, будуть супроводжувати на всіх етапах пошуку роботи. Роботодавці теж можуть скористатися програмами отримання компенсацій за працевлаштування внутрішніх переселенців.
Прийом здійснюють:
– дистанційно з понеділка по п’ятницю з 8:00 до 17:00, консультації за тел.: +38066 036 67 34, +38066 591 04 30;
– щовівторка та щоп’ятниці з 8:00 до 11:00, за адресою: м. Балаклія, вул. Соборна 93А.

Координаційний центр підтримки цивільного населення при Балаклійській міській раді (військовій адміністрації) Ізюмського району Харківської області. Всебічно допомагають переселенцям інтегруватися у громаді, знаходяться за адресою: м.Балаклія, вул.Жовтнева, буд.18; з 8 до 17.00, щодня.

Недержавні служби пошуку роботи. Мають власні списки вакансій.
Урядова програма “єРобота”. ВПО можуть отримати гранти, скориставшись програмами “Власна справа” чи “Гранти на створення або розвиток власного бізнесу”.

Про основні програми  та послуги, якими можуть скористатися внутрішньо переміщені особи громади, звернувшись до Балаклійського управління Ізюмської філії Харківського обласного центру зайнятості.


Послуги з працевлаштування.
Особи, зацікавлені в пошуку роботи, можуть здійснювати її самостійний  пошук на Єдиному порталі вакансій державної служби зайнятості https://jobportal.dcz.gov.ua/ або оформити підписку на вакансії через чат-боти у Telegram  та Viber. Але, слід пам’ятати, що звернення до служби зайнятості може значно прискорити процес працевлаштування, оскільки часто фахівці служби здійснюють підбір кандидатів під конкретні замовлення роботодавців, зокрема – з організацією професійної підготовки безробітних безпосередньо на майбутньому робочому місці.

Професійне навчання та надання ваучерів https://voucher.dcz.gov.ua/
Служба зайнятості організовує професійне навчання безробітних за робітничими професіями, які користуються попитом на ринку праці. Таке навчання здійснюється на замовлення роботодавця або для самозайнятості особи, коли безробітний планує започаткувати власну справу. 

Професійне навчання зареєстрованих безробітних здійснюється за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Служба має власну систему сучасних центрів професійно-технічної освіти, https://www.dcz.gov.ua/map/mapa-specializaciy які навчають доросле населення за 95 робітничими професіями та 335 освітніми програмами. З онлайн графіком формування навчальних груп за професіями та освітніми програмами можна ознайомитись за посиланням. Після успішного завершення навчання слухачі отримують документ державного зразка про присвоєння відповідної кваліфікації. Громадяни, які мають професійну-технічну  чи  вищу освіту, не зареєстровані у службі зайнятості як безробітні, можуть безоплатно отримати від служби зайнятості ваучер на навчання https://www.dcz.gov.ua/storinka/vauchery та підвищити свій професійний рівень. Ваучер на навчання дає можливість пройти перепідготовку за робітничими професіями, підвищення рівня освіти, підвищення кваліфікації або спеціалізації та підготовку за спеціальністю для здобуття рівня магістра. 
Ваучери видаються окремим категоріям громадян, зокрема і внутрішнім переселенцям, які відповідають певним вимогам  за  затвердженим Мінекономіки переліком https://www.dcz.gov.ua/publikaciya/perelik-profesiy-specialnostey-dlya-navchannya-za-yakymy-mozhe-buty-vydanyy-vaucher професій та спеціальностей. Вартість ваучера не може перевищувати 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, на сьогодні – це майже 27 тис. грн. Якщо вартість навчання перевищує цю суму, то роботодавець або фізична особа доплачує різницю самостійно.
 Набуття статусу зареєстрованого безробітного. 
Реєстрація безробітних у службі може відбуватися у такі способи:
– особисто, під час відвідування центру зайнятості;
через єдиний державний портал електронних послуг або мобільний застосунок Дія https://diia.gov.ua/services/otrimannya-statusu-bezrobitnogo ;

Розмір допомоги по безробіттю для кожної людини визначається індивідуально, але під час дії воєнного стану максимальний розмір допомоги по безробіттю не може перевищувати розмір мінімальної зарплати, встановленої законодавством на 1 січня календарного року. У 2023-му – це 6700 грн. Допомога по безробіттю призначається з першого дня після дня надання статусу безробітного та в період дії воєнного стану її тривалість не може перевищувати 90 календарних днів. Водночас для осіб передпенсійного віку (за рік до досягнення відповідного віку та за наявності необхідного для призначення пенсії за віком страхового стажу) тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів.  

Надання грантів для створення або розвитку власної справи.
У рамках реалізації урядового проєкту єРобота служба зайнятості супроводжує дві грантові програми, якими можуть скористатись і ВПО:

“Власна справа” https://www.dcz.gov.ua/storinka/mikrogrant-vlasna-sprava – розмір мікрогрантів становить від 50 до 250 тисяч гривень;

“Грант на створення або розвиток власного бізнесу” https://www.dcz.gov.ua/storinka/granty-na-stvorennya-abo-rozvytok-vlasnogo-biznesu-uchasnykam-boyovyh-diy-osobam-z – передбачає три варіанти надання грантів на суми, які не можуть перевищувати 250 тисяч гривень, 500 тисяч гривень та 1 мільйон гривень відповідно. 

Повний перелік програм тут https://diia.gov.ua/services/categories/biznesu/yerobota. 
Головною умовою отримання грантів є створення нових робочих місць. Подання заявок відбувається виключно через Портал Дія. До заяви обов’язково додається бізнес-план щодо започаткування нового або розвитку вже діючого бізнесу. Рішення щодо надання грантів приймає Державний центр зайнятості. Після перевірки на відповідність вимогам та погодження бізнес-проєкту грантові кошти перераховуються на окремий рахунок заявника в уповноваженому банку. 

Надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування ВПО. 

Служба зайнятості пропонує такі програми компенсацій роботодавцям за працевлаштування ВПО:
Компенсація на оплату праці за працевлаштованих зареєстрованих безробітних із числа внутрішньо переміщених осіб https://www.dcz.gov.ua/storinka/kompensaciya-za-vpo –  сплачується за умови працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа ВПО за направленням центру зайнятості на умовах строкових трудових договорів і збереження гарантій зайнятості таких осіб протягом періоду, що перевищує тривалість виплат у 2 рази. 
 Компенсація витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні  https://www.dcz.gov.ua/storinka/kompensaciya-robotodavcyam-za-vpo – сплачується за кожну працевлаштовану особу з числа ВПО на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом, яким забезпечено працевлаштування такої особи з розміром заробітної плати за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не нижчим від розміру мінімальної заробітної плати.

У разі виникнення питань пропонуємо зв’язатись з Державною службою зайнятості через контакт-центр: у Telegram, Facebook Messenger  або зателефонувавши на “гарячу лінію”: +380 800 600 288.