Подаруй дитині родину!

Найбільшою цінністю кожної країни, кожної нації є діти – її майбутнє. Одним із найблагородніших вчинківлюдини є захист і виховання дітей, які з тих чи іншихпричин залишилися без батьківського піклування.

Існує декілька традиційних форм прийняття дитини на виховання у сім’ю, серед яких –усиновлення, опіка та піклування, прийомна сім’я, дитячий будинок сімейноготипу та патронат над дитиною.

Усиновлення – прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини проводиться в їїінтересах для забезпечення стабільних і гармонійних умов їїжиття.

Встановлення опіки та піклування це влаштуваннядітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, у сім’ї громадян України, які перебувають переважно в сімейних, родинних відносинах із цими дітьми з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку, захисту їх прав та інтересів. Опікуни (піклувальники) є законнимипредставниками інтересів дитини без спеціальних на те повноважень. До їх обов’язків належить виховання дитини, піклування про її здоров’я, фізичний, психічний, духовнийрозвиток, забезпечення одержання дитиною повноїзагальної середньої освіти, здійснення повного медичногообстеження підопічного двічі на рік.

Прийомна сім’я –це сім’я або особа, що не перебуваєв шлюбі, яка добровільно взяла на виховання та спільнепроживання від 1 до 4 дітей-сиріт та дітей, позбавленихбатьківського піклування.

Метою утворення прийомної сім’ї є забезпечення належних умов для зростання в сімейному оточенні дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, шляхом влаштування їх у сім’ї на виховання та спільне проживання.

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, в яку влаштовуються на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількістьдітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи ріднихдітей. Діти-сироти і діти, позбавлені батьківськогопіклування, перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення ними 18-річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічному або вищому навчальному закладі І-IV рівня акредитації – до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.

Якщо Ви маєте бажання прийняти на виховання дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, підтримати її, надати сімейне тепло, любов, затишок, підготувати до самостійного життя, звертайтеся доЦентру соціальних служб Балаклійської міської ради Харківської області за адресою: вул.Центральна, 16, каб.№6, м.Балаклія або за тел.: 0951314168, де зможете отримати необхідну інформацію.