Сімейний патронат і що про нього треба знати

Сьогодні, в умовах воєнного стану, чимало дітей мають ризик залишитись без батьківської опіки та підтримки. Вони як і всі інші діти потребують сімейного затишку та любові. У період складних життєвих обставин у сім’ї держава стає на допомогу і продовжує вживати низку заходів, які забезпечують безпеку дітей, забезпечують право на догляд, виховання в безпечному та сприятливому сімейному середовищі. Одним із видів сімейного виховання є патронат над дитиною – професійна комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Метою патронату є: забезпечення права кожної дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах, виховуватися у сприятливому та безпечному сімейному середовищі шляхом відновлення здатності батьків (осіб, які їх замінюють) опікуватися дитиною та виховувати її, а в разі неможливості – вчинення заходів щодо захисту дитини та прийняття рішень щодо її влаштування до постійної форми сімейного виховання, яка найбільше відповідає потребам дитини.

Хто може стати патронатним вихователем? Кандидатом у патронатні вихователі може бути людина, яка виявила бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя на професійній основі, а також має:

– повнолітнього члена сім’ї (це може бути чоловік або дружина, син, донька, інший член сім’ї) чи повнолітню особу, які проживають на спільній житловій площі з кандидатом у патронатні вихователі, готові бути добровільним помічником кандидата у патронатні вихователі та разом з ним пройти навчання і надавати допомогу патронатному вихователю у догляді за дитиною, влаштованою до сім’ї патронатного вихователя;

– належні житлово-побутові умови за місцем свого фактичного проживання, у тому числі наявність окремої кімнати та побутових зручностей.

Які основні завдання патронатних вихователів ?

– забезпечення догляду, виховання, збереження життя та здоров’я дитини в період її перебування в патронатній сім’ї;

– соціально-педагогічна підтримка та сприяння медичній, психологічній і соціальній реабілітації дитини;

– створення умов для підтримки контактів дитини з її біологічними батьками, родичами, окрім випадків, коли це може завдати шкоди життю і здоров’ю дитини;

– підготовка дитини до повернення в біологічну сім’ю чи влаштування в іншу форму сімейного виховання.

Оплата послуг зі здійснення патронату над дитиною здійснюється шляхом щомісячних виплат грошового забезпечення патронатним вихователям. Розмір оплати за послугу патронату над дітьми прирівняний до 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи (12945 грн/місяць). На утримання кожної дитини, влаштованої у сім’ю патронатного вихователя, виплачується щомісячна соціальна допомога у розмірі 2 прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку (на дітей віком до 6 років – 4544 грн./місяць; на дітей віком від 6 до 18 років – 5666 грн./місяць).

Запрошуємо до співпраці небайдужі родини, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми, які мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки, звертайтесь до служби у справах дітей Балаклійської міської ради Харківської області за адресою: м. Балаклія, вул. Жовтнева, 18, каб. 402-405, тел. (05749) 5-44-85, 2-91-14.