«Прийміть дитину у родину!»

Родина для дитини – найважливіше життєве середовище, тут вона проводить більшу частину часу, від сім’ї багато в чому залежить, якою виросте дитина. Наше життя складається так, що одні батьки знаходять почуття батьківства через сумніви і негаразди, інші ж легко втрачають його, не доклавши до цього жодних зусиль. А в дитячих будинках, будинках дитини дивляться у вікна маленькі оченята, що чекають, сподіваються на диво – ось прийде мама, тато…    

В Україні спостерігається стрімке збільшення кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Проте, кожна дитина має право на виховання в сімейному оточенні, незалежно від того, може її біологічна родина забезпечити нормальні умови життя та виховання чи ні.         

 Таким дітям держава законодавчо гарантує право на сімейне виховання шляхом розвитку сімейних форм їх влаштування таких як:

Прийомна сім’я — це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання. 

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Встановлення опіки та піклування — це влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають переважно в сімейних, родинних відносинах із цими дітьми з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку, захисту їх прав та інтересів .
 Опікуни, піклувальники є законними представниками інтересів дитини без спеціальних на те повноважень, несуть відповідальність за життя, здоров’я, фізичний і психічний розвиток дитини, яка знаходяться під їх опікою, піклуванням.

Патронат над дитиною ( або сім’я патронатного вихователя) – це комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Наставництво – добровільна безоплатна діяльність з надання дитині, яка перебуває у державному закладі для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, іншому закладі для дітей, індивідуальної підтримки та допомоги, насамперед у підготовці до самостійного життя.

Якщо Ви бажаєте прийняти на виховання дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування, підтримати її, надати сімейне тепло, любов, затишок, підготувати до самостійного життя, не вагайтеся, а звертайтеся до Центру соціальних служб Балаклійської міської ради Харківської області за адресою:

пл. Ростовцева, 4, каб.69, тел.(05749)2-07-38, де зможете отримати необхідну консультацію.