Як захиститися від кліщів

Навесні в лісах і парках активізуються кліщі, чиїх укусів людині слід остерігатися під час відпочинку на природі. Укуси кліщів загрожують людині такою хворобою, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма).  

Хвороба Лайма – це інфекційне природно-вогнищеве захворювання, збудником якого є мікроорганізми роду Борелія,  які передаються при укусах іксодовими кліщами, вражає нервову систему людини, серце, опорно-руховий апарат і шкіру.

Інкубаційний період триває від 2 до 30 днів, у середньому 14 днів. Клінічну картину кліщового бореліозу умовно поділяють на 3 періоди. Перший період триває, в середньому 7 днів, спостерігається головний біль, озноб, нудота, температура, болі в м’язах і суглобах, виражена слабкість, швидка втомлюваність, сонливість та ураження шкіри. На місці присмоктування кліща з’являється червона пляма або папула – еритема, болюча, часто супроводжується свербінням. Еритема являється основною клінічною ознакою хвороби Лайма.

Якщо захворювання не лікувати, розвивається другий період, який характеризується виникненням ускладнень з боку нервової системи, серця, опорно-рухового апарату, що розвиваються на 2-4-му тижні хвороби. 

Третій період характеризується ураженням суглобів. Він починається через 2 місяці і пізніше від початку хвороби, іноді через 2 роки. Зазвичай уражаються великі суглоби, особливо колінні, нерідко з односторонньою локалізацією.

Специфічна профілактика при хворобі Лайма відсутня.

Неспецифічна профілактика повинна бути спрямована на винищення кліщів-переносників в природі. Рекомендовано використання акарицидів в період активності кліщів. На присадибних ділянках необхідно вчасно скошувати траву, обрізати кущі, тощо. Використовувати засоби для відлякування кліщів – сучасні репеленти.

Індивідуальний захист людей від нападу та укусів, залишається важливою та необхідною частиною комплексу профілактичних заходів хвороби Лайма. Рекомендується одягати щільно прилягаючий одяг з довгим рукавом, закрите взуття. Голову слід покривати головним убором.

У будь-якому випадку після укусу кліща необхідно звернутись до лікаря для встановлення нагляду та призначення екстреної профілактики.