Наркоманія – шлях у безодню…

Запобігання розповсюдженню наркотичних засобів серед підлітків

Куріння, алкоголізм, наркоманія в сучасному світі занадто помолодшали. Немає ніякої гарантії, що ще вчора скромна і ввічлива дитина з благополучної родини не перетвориться на наркомана або алкоголіка. Але потрібно намагатися уникнути цієї проблеми.

Наркотизації суспільства активно сприяють такі негативні фактори, як різке соціальне розшарування сімей, неврівноваженість психоемоційного фону виховання підлітків, їхня соціалізація в умовах знецінення загальнолюдських принципів моралі, дегуманізація ставлення до найвразливіших соціальних груп тощо.

Наркотики руйнують психіку молодих людей, зумовлюють відмову від позитивних настановлень на здоровий спосіб життя, породжують мотиви прийняття хибних рішень, у деяких випадках провокуючи навіть до суїциду.   Існує багато поглядів на те, чому людина звертається до наркотиків. Якими б не були ці причини – небезпека наркоманії очевидна.

Наркотики набувають якостей складових молодіжної „культури” як паління та вживання алкогольних напоїв.

Наркотики і спиртне багатьма підлітками розглядаються як спосіб розслаблення і відходу від напруги дійсності.

Проблема наркотизації сучасної молоді настільки гостра, що вживання неповнолітніми, юнаками і дівчатами наркотичних речовин стає небезпечним соціальним явищем.

Сучасні підлітки вже з 11-12 років починають використовувати опіаподібні і коноплеві культури – не приховують навіть, які психотропні та наркотичні засоби вживають.

На жаль, і тема так званих «закладок», останнім часом, набирає все більших обертів. Написи на стінах будинків, будівель, парканах та зупинках, з адресами аккаунтів магазинів заборонених речовин, з’являються масово та швидше, ніж гриби після дощу. Саме за ними можна домовитись про покупку та згодом відправитись на пошуки наркотичних речовин, місцезнаходження яких надсилається покупцю у приватних повідомленнях.

Занепокоєння викликає той факт, що навіть неповнолітні, без відому дорослих можуть домовитись про придбання заборонених препаратів, і як наслідок, згодом “підсісти” на них.

Тому, якщо ви хочете вберегти свою дитину від наркотиків, будуйте свої відносини на довірі та щирості. Розмовляйте з підлітком на серйозні теми про здоров’я і життя без шкідливих пристрастей. Пояснюйте, що наркотики – всього лише мішура, під якою виявляється порожнеча.

Скажіть, категоричне «НІ» добровільному безумству, адже здоров’я, радість життя і щастя у ваших руках!