Термінове повідомлення  про появу і розвиток головних шкідників   сільськогосподарських культур у Харківській області 

Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області повідомляє, що  за даними спеціалістів управління фітосанітарної безпеки  та контролю в рослинництві  на території Слобожанської селищної ради Чугуївського району осередково виявлене масове розмноження та збільшення чисельності небезпечного шкідника – сарани.

На заселеній площі середня чисельність саранових становила 30 – 40, максимальна більше 80 екз. на кв.м. На даний момент здійснюються заходи для ініціювання запровадження особливого режиму з захисту рослин на території Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області для локалізації та знищення  небезпечного шкідника. В умовах посушливої погоди чисельність та шкодочинність шкідника може різко збільшитися. Також може відбуватися розселення шкідника на посіви сільськогосподарських культур та інші території.

В зв’язку з цим керівникам підприємств всіх форм власності Балаклійської громади, через територіальну наближеність до місцевості виявлення сарани, необхідно організувати обстетеження посівів сільськогосподарських культур та інших стацій, з метою виявлення заселення сарановими та встановлення їх шкодочинності. Особливу увагу необхідно приділити неорним землям, багаторічним травам та пасовищам поблизу посівів сільськогосподарських культур.  Захисні заходи необхідно проводити за чисельності шкідника, що перевищує економічний поріг шкідливості. Обприскування проводять за чисельності стадних саранових 2 – 5, нестадних саранових – 10 – 15 екз. на кв.м.

Заходи щодо ліквідації вогнищ саранових рекомендуємо здійснювати препаратами зареєстрованими до використання в Україні на основі таких діючих речовин, як лямбда-цигалотрин + тіаметоксам, люфенурон, альфа-циперметрин, хлорпірифос + циперметрин та інших. Обробки краще проводити вранці та ввечері, коли комахи знаходяться на рослинах. Кулігу, що рухається обробляють на площі за 200-250 м від «голови», охоплюючи її по спіралі, що перевищує фронт куліги.  Землекористувачам  під час проведення захисних обробок посівів сільськогосподарських культур та інших територій необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування засобів захисту рослин та техніки безпеки при роботі з ними із забезпеченням збереження корисної ентомофауни та медоносних бджіл. 

Звертаємо увагу на те, що під час та після проведення винищувальних заходів з застосуванням хімічних засобів захисту рослин необхідно дотримуватись заборони випасу свійської худоби та птиці на території проведення захисних заходів та межуючій з нею. Бджолярам рекомендовано завчасно вжити відповідні заходів для унеможливлення отруєння бджіл.