Балаклійська громада переймає цінний досвід Польщі завдяки співпраці з Програмою DOBRE

Минулого тижня начальниця відділу економічного розвитку та інвестицій Балаклійської міської ради Вікторія Дащенко мала можливість представити нашу громаду у Польщі в рамках навчального візиту 10-14 червня 2024 року до пʼяти ґмін Західнопоморського воєводства. Цей візит, організований Фондом розвитку місцевої демократії імені Єжи Регульського (FRDL MISTiA) в рамках Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), став чудовою можливістю для обміну досвідом та кращими практиками з нашими польськими колегами.

Делегація з України відвідала воєводство-приморську територію, очільники якої розповідали про те, як використовують своє розташування, які практики довели свою дієвість. 

Зокрема, 19 громад із Харківської, Херсонської, Івано-Франківської та Тернопільської областей провели насичені дні у ґмінах Польщі: 

  • ґміна Щецин – столиця Західнопоморського воєводства, сьоме за величиною місто в Польщі, від межі міста до кордону з Німеччиною лише 5 км. У Щецині є «пасивний будинок» – так називають автономну будівлю, що не потребує ресурсів. Два поверхи розташовані під землею, ще шість – здіймаються угору. Їх зʼєднує ліфт, який працює за принципом самозаряджання. Витрачає енергію під час піднімання вгору – і накопичує її, коли спускається. Темою першого дня навчального візиту українських громад був устрій місцевого самоврядування у Польщі. 
  • ґміна Голенюв, в якій проживає близько 37 тис. людей, серед яких багато українців. Відвідали індустріальний парк площею понад 400 га, де розмістилися понад 60 інвесторів із різних країн та Польщі. Також побували у великій логістичній міжнародній компанії, компанії з доставки посилок, закладі професійної діяльності, де навчають, дають можливість працювати та соціалізуватися людям з інвалідністю. 
  • ґміна Гольчево – про системний підхід щодо сортування сміття. Відвідали сортувальний центр, який за добу обробляє більше 500т. відходів. Обовʼязком людей тут є сортувати сміття: пластик, папір, скло, органічні відходи. Електроніку, меблі, шини тощо – люди можуть вивозити в спеціально відведене місце у визначений час. Обробка такого сміття входить в тариф, проте транспортуванням люди займаються самі.
  • ґміна Злоценець. Четвертий день візиту був присвячений культурі. Відвідали історичний замок та побачили інфраструктуру навколо нього. Завітали і до місцевої добровільної пожежної команди – найкращих у повіті пожежників-волонтерів. 
  • ґміна Мендзиздроє, в якій проживає близько 6 тис. мешканців, проте в сезон відпусток тут налічується близько 40 тис. людей. Це створює певні виклики для комунальних служб. Пʼятий день візиту був присвячений туризму та комунальним послугам у туристичних місцях. Ґміна має власну станцію для очистки каналізаційних стоків. Нещодавно підприємство пройшло модернізаціюю та збільшило потужність удвічі.Продукти, що відділяються під час очистки каналізаційних стоків, підприємство продає на інші потреби. Пісок – на будівництво доріг, а дегідрований осад на виробництво промислових добрив. На фінішному етапі вода проходить очистку ультрафіолетом. Це не обовʼязковий етап, проте саме він робить воду абсолютно придатною, навіть для поливу газонів.

Обмін досвідом та співпраця стали ключовими аспектами цього візиту. Українська делегація поділилася своїм досвідом подолання воєнних викликів та пошуку можливостей для розвитку навіть у складних умовах. Польські партнери розповіли про те, як їм вдалося досягти успіху в різних сферах, таких як економічний розвиток, місцеве самоврядування, туризм, культура тощо.

Ми щиро вдячні USAID DOBRE за цю унікальну можливість отримати безцінний досвід та налагодити міцні партнерські зв’язки з нашими польськими друзями. А також подяка партнеру Програми DOBRE, директору філії в Щецині польської Фундації Розвитку Місцевої Демократії (FRDL) Роберту Жарковському, який провів з українською делегацією всі ці дні, допомагав у вирішенні питань! Дякуємо!