Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми

30 липня в Україні відзначається Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми. Він був заснований у 2013 році Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй.

Торгі́вля людьми́ — протизаконна торгівля в цілях комерційної сексуальної експлуатації або примусової праці – сучасна форма рабства. Ця діяльність є найшвидше зростаючою кримінальною діяльністю у світі і пов’язана з незаконною торгівлею зброєю, як другою за величиною після торгівлі наркотиками.

Торгівля людьми — здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

Торгівля людьми є злочином проти людяності. Щороку тисячі чоловіків, жінок і дітей потрапляють до рук торговців людьми, в їхніх власних країнах і за кордоном. Кожна країнау світі є задіяною в торгівлі людьми, чи як країнапоходження, транзиту чи призначення жертв. 

Торгівля людьми — явище глобальне. Воно сильно впливає на країни, що знаходяться в стані політичної та економічної трансформації або постконфліктного стресу, які в основному і є країнами походження для всесвітнього кримінального процесу торгівлі людьми. Це явище також впливає як на економічно розвиненіші країни призначення, так і на країни транзиту. Людей, що живуть в скрутнихумовах, привертає можливість поліпшення свого життя в багатших і розвиненіших країнах, а в той же самий час в країнах призначення зростає попит на низькооплачуваних робочих в нелегальних трудових секторах економіки, а також в легальних трудових секторах з низькою заробітною платнею.

Торгівля людьми тягне за собою експлуатацію людини через працю або комерційний секс. Жертвам торгівлі людьми не дозволяється куди-небудь відбути до прибуття на місця призначення. Їх утримують проти їхньої волі іззастосуванням актів насильства, їх примушують працювати або надавати послуги торговцям або іншим особам. Роботиабо послуги можуть бути якими завгодно — від кабальноїабо примусової праці до комерційної сексуальноїексплуатації. Домовленість може бути представлена як трудовий договір, але при умовах відсутності або низької оплати або на умовах дуже великого визиску. Іноді домовленість укладається, як боргова кабала, коли потерпілому не надається дозвіл погасити борг або коли вінне може цього здійснити.

Примусова праця — це ситуація, в якій жертви змушені працювати проти їхньої власної волі, під погрозою насильства або інших форм покарання, їхня свобода обмежена і на ступінь володіння власністю здійснюється тиск. До примусової праці може належати працядомашньою прислугою, сільськогосподарська праця, виснажлива праця на заводах, праця сантехніками, в громадському харчуванні та в інших сферах послуг, і жебрацтво.

Жертви секс-торгівлі людьми, зазвичай знаходяться в важких умовах і легко стають мішенню для торговців людьми. Особи, обставини і ситуації, сприятливі для дій торговців людьми, включають бездомних осіб, підлітків, які втекли з дому, домогосподарок, біженців і наркоманів. Хоча може здатися, що жертвами торгівлі людьми стають найуразливіші і найбезпорадніші підлітки чи особи в даному регіоні, жертви постійно експлуатуються без будь-якої різниці щодо етнічного чи соціального походження. Торговці, також відомі як сутенери, експлуатують вразливості людей на різні незгоди у житті і відсутність можливостей, пропонуючи щедрі обіцянки — щасливий і заможний шлюб, працевлаштування, освіту, та загалом краще життя. Проте, зрештою, торговці змушують жертв до заняття проституцією або роботи у секс-індустрії. Така робота в секс-індустрії передбачає заняття проституцією, виступи в стриптиз-клубах, зйомки в порнографічних фільмах і порнографію, а також інші форми примусової праці.

Секс-торгівля людьми в своїй діяльності включає міжнародних агентів і брокерів, які організовують поїздки і працевлаштування для жінок з якоїсь однієї країни. Жінок заманюють супроводжувати торговців людьми на підставі обіцянки дуже вигідних можливостей, недосяжних в їхнійрідній країні. Однак, щойно вони досягають місця свого призначення, виявляється, що жінок було обдурено і лишетепер вони дізнаються про справжній характер роботи, яку вони повинні будуть виконувати. Більшості з них булосказано неправду щодо фінансових механізмів та умов їхньої роботи, але жінки вже перебувають у примусових або образливих для них ситуаціях, з яких вирватися важко і небезпечно.

За звітом Державного департаменту США про торгівлю людьми у світі, Україна потрапила до країн другої категорії, за діяльністю яких потрібен нагляд. Звіт характеризує Україну як «країну походження, транзиту та призначеннядля чоловіків, жінок та дітей, яких піддають примусовійпраці та сексуальній експлуатації». Українці стають жертвами торгівлі людьми не лише в Україні, але й у Польщі, інших країнах Європи, Туреччині, США, країнахЦентральної Азії та Близького Сходу. Згідно статистики, починаючи з 1991 року, до 0,5 млн. українських жінок були продані за кордон.

Через повномасштабне російське вторгнення мільйони українців вимушено покинули свої домівки в пошуках безпечних місць. Чимало громадян (переважно жінки та діти) виїхали за кордон. На початок 2023 року в странахЄвропи перебувало 8 млн. українських біженців. Паніка, страх невідомості, стрес та втома – на жаль, такими станами можуть скористатись торгівці людьми.

Як вберегти себе?

• Не віддавайте нікому оригінали документів, показуйте їхлише прикордонникам при проходженні паспортногоконтролю;

• Покладіть копії документів у різні місця, збережіть їх на телефоні та надішліть на електронну пошту;

• Візьміть за правило постійно телефонувати рідним у домовлений день та час. Заздалегідь домовтесь зрідними про «кодове слово» у розмові, на випадок, якщо Ви не зможете вільно розмовляти по телефону, перебуваючи під чиїмось наглядом;

• Не сідайте в авто до незнайомих людей, особливо, якщови – єдиний пасажир. Якщо все ж таки це доведетьсязробити — сфотографуйте номер авто та надішліть цюінформацію друзям, знайомим;

• Не беріть у борг у незнайомців, та не приймайте від них подарунки, аби уникнути залежного становища;

• Не погоджуйтеся на роботу сумнівного характеру;

• Нікому не віддавайте свій мобільний телефон;

• Вивчіть телефони екстрених служб (допомога в країнахЄС – 112).